Cebam Verschenen op 02/05/2016

In het nieuws

Er is een gen gevonden dat deels verklaart waarom sommige mensen er langer jeugdig blijven uitzien dan anderen. Het gaat om MCR-1, dat betrokken is bij het ontstaan van rood haar en een bleke huid. Mensen met een ongunstige variant van het MCR-1-gen zien er gemiddeld twee jaar ouder uit.

Factcheck

Onderzoekers vinden een genvariant die kan verklaren waarom sommige mensen er ietsje ouder uitzien dan anderen. Een interessante vaststelling, waar we op dit moment niets mee kunnen. De impact van deze ontdekking kan bovendien niet op tegen de effecten van een (on)gezonde leefstijl op de huid.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam zochten uit of er genetische verklaringen bestaan voor gelaatsveroudering (rimpels, ouderdomsvlekjes,...) bij een grote groep oudere Nederlanders (1). Daartoe maakten ze gebruik van gegevens uit een lopende studie waaraan 2.693 ouderen deelnemen. Ze vroegen een groep Britse onderzoekers portretfoto’s van deze ouderen te bestuderen en hun leeftijd te schatten. De foto’s werden ook geanalyseerd door software waarbij mate van rimpels en ouderdomsvlekjes in kaart gebracht werden. De Nederlandse onderzoekers deden zelf een uitvoerig DNA-onderzoek en vonden dat er een verband bestaat tussen enerzijds variaties in het MCR-1-gen, dat de code draagt voor het huidpigment melanine, en anderzijds het ouder inschatten van de leeftijd. Mensen met één kopie van deze genetische variant zien er één jaar ouder uit en wie twee kopies heeft, ziet er twee jaar ouder uit. Deze bevindingen werden gecheckt in twee andere lopende studies die ook oudere populaties bestuderen. Dit bevestigde de nieuwe ontdekking: mensen met een afwijkend MCR-1-gen zien er wat ouder uit, onafhankelijk van blootstelling aan zonlicht en andere omgevingsfactoren.

De onderzoekers zeggen dat ze een biologische basis gevonden hebben voor huidveroudering en dat dit op termijn misschien kan leiden naar betere antiverouderingsproducten.

Bron

(1) Liu Fm Hamer MA, Deelen, J, et al. The MC1R Gene and Youthful Looks. Current Biology. Published online April 28 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Varianten in het genetisch materiaal dat verantwoordelijk is voor de huidpigmentatie zouden dus ook een rol spelen bij huidveroudering en verklaren waarom sommigen er een beetje ouder uit zien (maximum 2 jaar) in vergelijking met leeftijdsgenoten. De studie werd gefinancierd door Unilever, een bedrijf dat onder andere verzorgingsproducten aan de man brengt. Vooraleer deze ontdekking kan leiden tot een nieuwe aanpak van huidveroudering is er nog een lange weg te gaan.

Overigens hebben leefstijlfactoren een grotere impact op huidveroudering: overdreven blootstelling aan zonlicht, roken en overmatige alcoholconsumptie werken duidelijk verouderend. Voldoende bewegen en een gezond eetpatroon houden mensen daarentegen fit en jong. Wie er zo jong mogelijk wil uitzien, weet dus wat hem of haar te doen staat.

Conclusie

Onderzoekers vinden een genvariant die kan verklaren waarom sommige mensen er ietsje ouder uitzien dan anderen. Een interessante vaststelling, waar we op dit moment niets mee kunnen. De impact van deze ontdekking kan bovendien niet op tegen de effecten van een (on)gezonde leefstijl op de huid.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/Does-ginger-gene-offer-key-to-younger-looking-skin.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief