Rode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag een nieuwe gratis app ‘Houvast’. De app geeft concrete tips en uitleg om meer durf en zelfvertrouwen te geven om anderen in de buurt te helpen met psychische problemen.

Meer psychische problemen tijdens coronacrisis

Bijna 1 op 3 Vlamingen geeft aan niet goed in hun vel te zitten. Recent onderzoek van Sciensano toont aan dat angst- en depressieve stoornissen toenemen tijdens de coronacrisis en dat 30% van de bevolking zich maar zwak sociaal ondersteund voelt door hun omgeving.

Met de Houvast-app wil Rode Kruis-Vlaanderen de sociale steun vanuit de omgeving versterken, zowel bij milde klachten als bij angststoornissen, depressie en zelfmoordgedachten. Eerste hulp bieden in deze situaties is belangrijk en kan al voldoende zijn om te voorkomen dat milde problemen ernstiger worden.

Zelfzorg en verdere hulp

Eerste hulp volstaat niet altijd. Daarom geeft de app ook aan wanneer, hoe en naar welke organisaties je een persoon met psychische problemen kan doorverwijzen voor verdere hulp.

Ten slotte is er ook aandacht voor hoe je voor jezelf zorgt tijdens dit hele proces en hoe je zelf omgaat met gebeurtenissen die jij als schokkend ervaart.

Rode Kruis-Vlaanderen roept iedereen op om de app te downloaden. Zo ben je voorbereid om anderen te helpen die het moeilijk hebben. Je kan de app 'Houvast' downloaden in de appstore (voor Apple of Android) of via www.rodekruis.be/ehbp.

De inhoud van de app is gebaseerd op 'Luister!’, een handboek van Rode Kruis-Vlaanderen voor eerste hulp bij psychische problemen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief