Voor veel mensen is vaccineren vanzelfsprekend. Vaccinatie is een eenvoudige, snelle en veilige manier om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen. Maar ook heel wat mensen hebben vragen of twijfels, en er duiken zelfs antivaccinatiegroepen op.


Vaccinatietwijfel

Het internet is een belangrijke bron voor vaccinatietwijfel. Je vindt er veel tegenstrijdige informatie op verschillende websites, sociale media en internetfora. Op Facebook zijn bijvoorbeeld veel pagina’s opgericht door bezorgde mensen die waarschuwen voor de zogezegde schadelijke effecten van vaccinaties. De stellingen die er worden geponeerd kloppen vaak niet, maar kunnen je wel de stuipen op het lijf jagen.

Factcheck vaccinatie

Om deze toestroom aan (mis)informatie te verwerken, is het belangrijk om terug te kunnen vallen op een betrouwbare bron. Daarom startte Gezondheid en Wetenschap in samenwerking met het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen (CEV-UA) de factcheck-rubriek vaccinatie. Daarin kijken we met een kritische blik naar de berichtgeving in de (sociale) media over vaccinatie en duiden we ze.

Veroorzaken vaccins autisme?
Verzwakken ze het immuunsysteem?
Zijn alle vaccins even nuttig? 

Dat en nog veel meer kom je te weten in de factcheck vaccinatie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief