We ontvingen het droeve bericht van het overlijden van onze collega, dokter Hans Van Brabandt.

Hans stond mee aan de wieg van EBM in België. Hij hielp ook Gezondheid en Wetenschap mee uit de startblokken en schreef vele analyses voor onze website.

Patrik Vankrunkelsven beschrijft Hans op treffende wijze in een brief aan de medewerkers van Cebam en Gezondheid en Wetenschap.

Beste leden van de directieraad,
Beste stafleden,


Met verslagenheid meld ik jullie het overlijden van Hans Van Brabandt. 

Hans stond mee aan de wieg van Evidence-Based Medicine (EBM) in Vlaanderen en België. Hij was mijn voorganger als directeur van Cebam, maar heeft al een veel langere staat van dienst in verschillende gremia die te maken hadden met EBM.

Hans kon als geen ander een scherpe analyse maken en dan zijn punt helder en bondig formuleren. Tijdens vergaderingen had je zelden lange discussies met Hans: hij sprak enkel als hij zeker was van zijn stuk, en dan was er geen speld tussen te krijgen. Hij was ook een begenadigde lesgever die moeilijke begrippen glashelder kon voorstellen. Hans scoorde dan ook altijd hoog bij de cursisten van de Cebam-opleidingen.

Met zijn achtergrond als cardioloog focuste hij vaak op (preventieve) interventies op dat vlak. Hij achtte het als zijn plicht om tegen de stroom in te roeien om onbewezen, nutteloze of gevaarlijke behandelingen te bestrijden. Dan nam hij het gezwind op tegen al dan niet populistische tegenstrevers, maar dat deed hij altijd met stijl en flair.

Samen met Bert Aertgeerts, voorzitter van Cebam, hielp Hans ook Gezondheid en Wetenschap uit de startblokken. Hij schreef vele analyses voor onze website, en slaagde er steeds in om beknopt en helder zijn standpunt voor een breed publiek te formuleren.

In zijn vrije tijd was Hans actief als ornitholoog bij Natuurpunt, waar hij zich onderscheidde met zijn eruditie en organisatorische kwaliteiten.

We zullen onze deelneming overmaken aan zijn familie, over wie hij discreet was. Maar ooit zat ik naast zijn schoonzoon op het vliegtuig, en daar leerde ik dat hij een echte familieman was.

Hans was een fijne compagnon de route, en een echte gentleman.


Patrik Vankrunkelsven
directeur CebamOverlijdensbericht: https://www.perdieus-uitvaarten.be/familieberichten/hans-van-brabandt/

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief