Persbericht Gezondheid en Wetenschap

Voedingssupplementen bij kanker: zelden werkzaam, soms nadelig.

Extra vitamines om je weerstand te versterken, een kruidengeneesmiddel om de nevenwerkingen van een chemokuur op te vangen, een theetje om herval te voorkomen. Eén op twee kankerpatiënten gebruikt voedingssupplementen om de ziekte te helpen overwinnen. Helaas hebben deze supplementen zelden of nooit een heilzaam effect en soms zelfs een averechts effect. De Voedingssupplementenwijzer van Stichting tegen Kanker en Cebam/Gezondheid en Wetenschap geeft wetenschappelijk onderbouwd advies op maat.

De redenen waarom kankerpatiënten extra voedingssupplementen slikken zijn divers: het immuunsysteem versterken, voedingstekorten voorkomen, de levenskwaliteit verbeteren, de kanker helpen bestrijden, nevenwerkingen van kankertherapieën voorkomen, de conventionele behandeling aanvullen en progressie van de ziekte afremmen. Veel patiënten bespreken het gebruik van supplementen niet met hun behandelende arts, omdat ze ervan uitgaan dat deze zogenaamde natuurproducten onschuldig zijn. Dat is helaas niet altijd het geval. Supplementen kunnen interfereren met conventionele kankerbehandelingen. Zo kunnen gembersupplementen de kans op bloedingen vergroten en mag je ze niet innemen voorafgaand aan een operatie. Sint-janskruid kan de doeltreffendheid van chemotherapie en van pijnstillers beperken en kurkuma heeft mogelijk een nadelige invloed op hormoonbehandelingen bij borstkanker. Selenium combineer je best niet met bestralingen, terwijl zink wel kan helpen om de nevenwerkingen van bestralingen en chemo beter te beheersen.

Nood aan informatie

Er is heel wat controverse rond het gebruik van voedingssupplementen. Vaak is onvoldoende bekend welke invloed ze hebben op een behandeling bij kanker. Supplementen kunnen de doeltreffendheid van een behandeling verminderen, de nevenwerkingen lichtjes verzachten, maar net zo goed versterken. De voorbije jaren wordt steeds meer onderzoek verricht naar de interacties tussen voedingssupplementen en kankerbehandelingen. Stichting tegen Kanker biedt al 10 jaar (sinds 2015) wetenschappelijk onderbouwde informatie aan rond 25 veel gebruikte voedingssupplementen. Deze Voedingssupplementenwijzer kreeg een update door CEBAM/Gezondheid en Wetenschap. Hiervoor werd een literatuurstudie uitgevoerd naar recent onderzoek over de veel gebruikte voedingssupplementen en vervolgens werd deze informatie hertaald in een begrijpelijk jargon. De lijst wordt nu verder aangevuld door Cebam/Gezondheid en Wetenschap in samenwerking met de Stichting tegen Kanker.

We nodigen kankerpatiënten en zorgverleners uit om de supplementenwijzer te raadplegen bij vragen over voedingssupplementen. Bespreek het gebruik steeds met de behandelende arts.

Website: Voedingssupplementen - Stichting tegen Kanker

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief