Bloedvoorraad onder druk

Vandaag, op Wereldbloeddonordag, worden over de hele wereld bloeddonoren in de bloemetjes gezet. Ook in Vlaanderen steken dagelijks zo'n 2.000 mensen de arm uit de mouw voor deze solidaire daad. Want je geeft letterlijk iets van jezelf voor iemand anders. Alleen dankzij alle donoren kan het Rode Kruis voldoende bloedproducten, inclusief plasma en bloedplaatjes, blijven voorzien. In Vlaanderen lijkt de beschikbaarheid van voldoende bloedproducten evident, maar dat is het nooit. Jaarlijks zoekt de organisatie nieuwe donoren en dat is in 2021 niet anders. Naar schatting zijn dit jaar maar liefst 50.000 nieuwe donoren nodig om nu én in de toekomst de bloedvoorraad op peil te houden en alle patiënten te blijven helpen.

50.000 nieuwe donoren dit jaar

Dat aantal is nodig om de donorpopulatie op peil te houden. Conclusie: bovenop alle trouwe, gekende donoren, dit jaar nog eens 50.000 nieuwe zoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan want de teller staat voor 2021 voorlopig op 17.597 ofwel 35% van 50.000 en we zijn al in de helft van het jaar. Daarom start vandaag de 'geef voor elkaar'-campagne waarin solidariteit en geven voor mensen uit jouw buurt centraal staan.

Meer info over waar en wanneer je kan doneren, kan je vinden op www.rodekruis.be. Een afspraak maken is verplicht en kan via donorportaal.rodekruis.be of 0800 777 00.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief