Wat is het?
Schurft of scabiës is een besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt. Een schurftmijt is een klein, spinachtig diertje dat niet met het blote oog zichtbaar is. Het (over)leeft in beddengoed en onder kledij.
De ziekte wordt overgedragen door langdurig nauw contact met een drager, bijvoorbeeld bij seksueel contact of als je in hetzelfde bed slaapt. Ook kleren of linnen van een besmet persoon kunnen schurft overdragen. Na contact nestelt de schurftmijt zich voornamelijk in de huidplooien van je handen en je lies. De parasiet graaft er gangetjes en legt daar haar eitjes.
Ongeveer twee tot zes weken na de besmetting ervaart het slachtoffer erge jeuk. De aandoening is goed te behandelen.
Wat stel je vast?
- Het slachtoffer heeft jeuk over het hele lichaam. Dit is vooral ’s nachts wanneer hij slaapt onder een warm dekbed of deken. Daarnaast heeft hij jeuk op bepaalde plaatsen, zoals de liezen en de geslachtsdelen.
- De huid is schilferig en ontstoken, vooral in huidplooien en op warme plaatsen van het lichaam, bijvoorbeeld tussen de vingers en tenen, onder de oksels, onder de borsten, op de voetzolen, op de geslachtsdelen of rond de navel.
- Er zijn krabwondjes door de hevige jeuk, die kunnen infecteren.
Aanbeveling
- Zorg voor je veiligheid en dat van het slachtoffer:
- Als je eerste hulp verleent aan een slachtoffer met schurft, is de kans op besmetting klein.
- Als je helpt bij de behandeling van de schurft, bijvoorbeeld de persoon insmeren met zalf of zijn beddengoed vervangen, was dan je handen en trek wegwerphandschoenen aan.
- Draag kledij met lange mouwen.
- Beoordeel de toestand van het slachtoffer en ga na wat er mis is.
- Raadpleeg gespecialiseerde hulp als je schurft vermoedt.
- Verleen verdere eerste hulp:
- Om schurft goed en volledig te bestrijden, moeten alle personen die samenwonen en onderling contact hebben gelijktijdig behandeld worden, ook al hebben ze geen klachten.
- Om herbesmetting te vermijden moet de behandeling van schurft gepaard gaan met een aantal hygiënische maatregelen, zoals het wassen of drogen van beddengoed en kledij (minstens tien minuten op 50 tot 60°C in de wasmachine of droogtrommel) en het reinigen van alles wat met de schurftmijten in aanraking is geweest (tapijten, matras, zetels…).
- Moeilijk wasbare dingen kan je 72 uur luchten bij kamertemperatuur.
- Vraag raad aan je huisarts of apotheker.
- Trek je wegwerphandschoenen uit en was je handen na het verlenen van de eerste hulp.
Meer informatie
Lees ook de gedetailleerde tips van het Rode Kruis in het boek "Help! Eerste hulp voor iedereen" ISBN 9789068910216. Rode Kruis Vlaanderen (www.rodekruis.be/webshop).