Marleen Finoulst Verschenen op 10/02/2017

In het nieuws

Limburg kampt met een opstoot van schurft. De afgelopen vier maanden sloeg de schurftmijt op minstens vijf plaatsen toe. De huidaandoening is zeer besmettelijk.

Factcheck

Schurft is een zeer besmettelijke, maar verder ongevaarlijke huidinfectie. De aandoening komt nog zelden voor bij ons, maar sinds enkele maanden kampt Limburg met een opstoot. Daarom worden burgers en artsen opgeroepen alert te zijn en de symptomen tijdig te herkennen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Door de vijf besmettingshaarden zijn ondertussen minstens 40 mensen besmet met schurft, dat meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (1). Sinds 1 januari 2017 bestaat opnieuw een meldingsplicht voor schurft. Schurft is een zeer besmettelijke huidaandoening veroorzaakt door een spinachtig diertje, de schurftmijt, dat je niet met het blote oog kan zien en dat zich nestelt in de huid. Daar graaft het gangetjes en worden er eitjes gelegd. De belangrijkste klacht is jeuk (zie patiëntenrichtlijn schurft). Omdat schurft nog erg weinig voorkomt, kennen artsen het vaak niet meer zo goed. Het is belangrijk om mee waakzaam te zijn en snel in te grijpen om verspreiding van de infectie tegen te gaan. Schurft wordt vlot doorgegeven via direct huidcontact, besmette kledij en beddengoed. De huidaandoening is ongevaarlijk en kan goed behandeld worden, maar de hardnekkige jeuk kan ondanks correcte behandeling nog weken aanhouden.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De Vlaamse Overheid slaat alarm om de infectie zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Daarom moeten zowel artsen als burgers alert zijn. Huis-, huid- en kinderartsen kregen hierover een brief. De jeuk duikt vooral ’s avonds en ’s nachts op, over het hele lichaam, behalve op het aangezicht. Krabletsels kunnen leiden tot bijkomende infecties. Schurft is ongevaarlijk en er is geen reden tot paniek.

Mensen met schurft schamen zich vaak, omdat de huidaandoening gelinkt wordt met een gebrekkige hygiëne. Onterecht, want iedereen kan schurft krijgen. Wie schurft heeft, kan best zijn naaste omgeving inlichten, lichamelijk contact vermijden en naar de arts gaan. De arts zal een crème voorschrijven die over het hele lichaam (van de rand van de onderkaak tot en met de voetzolen) moet worden aangebracht en 12 uur moet blijven zitten. Kledij en beddengoed moet volgens de adviezen gewassen worden.

Conclusie

Schurft is een zeer besmettelijke, maar verder ongevaarlijke huidinfectie. De aandoening komt nog zelden voor bij ons, maar sinds enkele maanden kampt Limburg met een opstoot. Daarom worden burgers en artsen opgeroepen alert te zijn en de symptomen tijdig te herkennen.

Referenties

Patiëntenrichtlijn schurft: https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/schurft-scabies

Folder van de Vlaamse Overheid over schurft

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief