Marleen Finoulst Verschenen op 13/12/2013

In het nieuws

Het is nu officieel: seks blijft even bevredigend zonder voorhuid. Besnijdenis heeft geen enkele impact op seksueel plezier. Dat beweren Australische onderzoekers.

Factcheck

Het is zeer aannemelijk dat besnijdenis geen impact heeft op het seksleven van mannen, maar het blijft altijd een subjectief gegeven en daarom blijft het moeilijk om uitspraken te doen over individuen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens schattingen zou iets minder dan 1 op de 3 mannen wereldwijd besneden zijn: een ingreep waarbij de voorhuid van de penis verwijderd wordt. Bij velen gebeurt dit al van jongs af aan, omwille van traditie of religieuze redenen. Anderen worden besneden om gezondheids- of esthetische redenen. Over de impact op het seksleven spreken eerdere studies elkaar tegen.

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney in Australië brachten daarom 36 studies, waaronder 2 dubbelblind gecontroleerde onderzoeken, wetenschappelijk van een hoog niveau, over de impact van mannelijke besnijdenis op het seksleven bij elkaar in een overzichtsstudie (1). Dat leverde gegevens op van ongeveer 40.000 mannen waarvan de helft besneden en de andere helft niet. Alle studies maakten gebruik van vragenlijsten die informeerden naar seksuele prestaties, erectiestoornissen, orgasme, pijn bij het vrijen, gevoeligheid van de penis en bevrediging. Voor de twee dubbelblind gevoerde studies, uitgevoerd in Kenia en Oeganda, werden mannen onderverdeeld in twee groepen en door het lot aangeduid om te worden besneden of niet. Deze studies, met betrekking tot 2.700 en 4.500 mannen respectievelijk, zijn belangrijk, omdat de groepen onderling grote gelijkenissen met elkaar vertoonden, op de besnijdenis na. Beide vonden geen verschil in seksuele beleving tussen besneden en niet-besneden mannen. Analyse van alle 36 studies samen bracht evenmin verschillen aan het licht. De onderzoekers concludeerden dan ook dat besnijdenis geen impact heeft op seksuele bevrediging. 

Bron

(1) Does Male Circumcision Affect Sexual Function, Sensitivity, or Satisfaction?—A Systematic Review The Journal of Sexual Medicine Volume 10, Issue 11, pages 2644–2657, November 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Ondanks de hoge kwaliteit van 2 van de 36 betrokken studies, zijn alle resultaten gebaseerd op bevraging van mannen met of zonder voorhuid. Het is niet duidelijk hoe de deelnemers aan de andere 34 studies gerekruteerd werden. Zo is het niet uitgesloten dat vooral mannen met een bevredigend seksleven hierover enquêtes invullen. De antwoorden zijn hoe dan ook altijd subjectief. Bovendien zijn de deelnemers afkomstig uit wel zeer verschillende culturen, met een verschillende kijk op seksueel genot. Evenwel gaat het om een grote groep met grote controlegroep en vindt men geen enkel verschil in bevrediging, gevoeligheid van de penis, orgasmebeleving of erectiestoornissen tussen de besneden en niet-besneden groep.

Conclusie

Het is zeer aannemelijk dat besnijdenis geen impact heeft op het seksleven van mannen, maar het blijft altijd een subjectief gegeven en daarom blijft het moeilijk om uitspraken te doen over individuen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2013/12December/Pages/Male-circumcision-doesnt-affect-sexual-satisfaction.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief