Marleen Finoulst Verschenen op 03/11/2014

In het nieuws

Tot nu toe is ongeveer 60 procent van de Ebolapatiënten overleden. Nieuw Amerikaans onderzoek zou aantonen dat de genen bepalen wie de gevreesde infectie overleeft.

Factcheck

Dit onderzoek toont aan dat sommige muizen niet ziek worden van een besmetting met Ebola als gevolg van bepaalde genetische variabelen. Of dit ook voor mensen geldt, is niet bekend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Washington deden een reeks experimenten bij muizen met verschillende genetische profielen. Eén op de vijf muizen die besmet worden met het Ebolavirus worden namelijk niet ziek. De onderzoekers identificeerden bij muizen verschillende genetische profielen, waarbij sommige snel overlijden na een Ebolabesmetting, andere erg ziek worden en weer genezen en nog andere muizen helemaal immuun blijken tegen het virus. De onderzoekers wilden weten welke genetische variabelen verantwoordelijk zijn voor de resistentie tegen Ebolavirus en vonden onder andere dat bij Ebola-gevoelige muisjes een bepaald gen in de lever (het Tek-gen) minder tot expressie wordt gebracht. Dit is alvast een aanwijzing dat genetische variabelen proefmuizen kunnen beschermen tegen Ebola. Of dit ook bij mensen opgaat, is niet zeker.

Bron

(1) Rasmussen AL, Okumura A, Ferris MT, et al. Host genetic diversity enables Ebola hemorrhagic fever pathogenesis and resistance. Science. Published online October 30 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Resultaten van dierexperimenten kan je niet zo maar extrapoleren naar de mens. Mensen en muizen verschillen grondig wat hun genetisch materiaal betreft. Het kan best zijn dat genen een belangrijke rol spelen in de overlevingskansen van mensen die een Ebolabesmetting oplopen, maar daarover is op dit moment nog te weinig bekend. Dit onderzoek toont alvast aan dat wetenschappers volop in de weer zijn om informatie te verzamelen over Ebola, wat op zich al hoopgevend is.

Waarschijnlijk wordt de overleving nog door andere factoren beïnvloed, zoals fysieke fitheid, hygiëne en gezondheidszorg.

Conclusie

Dit onderzoek toont aan dat sommige muizen niet ziek worden van een besmetting met Ebola als gevolg van bepaalde genetische variabelen. Of dit ook voor mensen geldt, is niet bekend.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/Genes-may-play-a-role-in-Ebola-survival-chances.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief