Marleen Finoulst Verschenen op 12/06/2014

In het nieuws

Lycopeen, de rode kleurstof uit tomaten, zou een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen van beroertes en hartaanvallen. Dat vermoeden Britse wetenschappers na een onderzoek bij mensen die statines innemen.

Factcheck

Deze studie toont aan dat het voedingssupplement lycopeen de bloedvaten van mensen die cholesterolverlagende medicijnen innemen en daarbovenop een stof die de bloedvaten verwijdt, het effect op de bloedvaten versterkt. Of dit enige relevantie heeft, moet nog worden onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een klein Brits onderzoek waaraan 72 personen deelnamen: 36 mensen die cholesterolverlagende medicijnen (statines) innemen en 36 gezonde vrijwilligers (1). Van alle deelnemers kregen 36 willekeurig gekozen personen dagelijks een tablet met 7 mg lycopeen; de overige 36 kregen een neppil of placebo. Lycopeen is een antioxidant dat tomaten rood kleurt en ook terug te vinden is in andere vruchten, onder andere watermeloenen. Het wordt ook als voedingssupplement verkocht voor zogezegde gunstige effecten op het hart en op de prostaat. In deze studie werd gekeken welk effect lycopeen zou kunnen hebben op het hart. Van mensen met hartziekte is bekend dat de bloedvaten minder soepel zijn, zelfs al nemen ze medicatie in. Die stijfheid is één van de mogelijke verklaringen voor het hoger risico op hartziekte en beroerte. Aan de statine-gebruikers in deze studie werd een medicijn gegeven dat de bloedvaatjes verwijdt. Wanneer ze daarbovenop gedurende 2 maanden ieder dag een tablet lycopeen kregen, bleek dat verwijdend effect met 53% te zijn toegenomen in vergelijking met de placebogroep. Lycopeen had geen effect bij de gezonde vrijwilligers. De onderzoekers concluderen dat supplementen met lycopeen bij hartpatiënten die statines innemen, mogelijk een gunstig effect kunnen hebben op de stijfheid van de bloedvaatjes.

Bron

(1) Gajendragadkar PR, Hubsch A, Mäki-Petäjä KM, et al. Effects of Oral Lycopene Supplementation on Vascular Function in Patients with Cardiovascular Disease and Healthy Volunteers: A Randomised Controlled Trial. PLOS One. Published online June 9 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Ondanks de goede studie-opzet gaat het om een kleine onderzoekspopulatie en moeten de resultaten bevestigd worden bij een grotere groep mensen en na een langere opvolgperiode (jaren in plaats van 2 maanden). Het is ook niet duidelijk of een licht verwijdend effect van lycopeentabletten op bloedvaten van mensen die statines slikken en daarbovenop een verwijdend medicijn krijgen, enige betekenis heeft op het verdere verloop van de hartziekte.

Conclusie

Deze studie toont aan dat het voedingssupplement lycopeen de bloedvaten van mensen die cholesterolverlagende medicijnen innemen en daarbovenop een stof die de bloedvaten verwijdt, het effect op de bloedvaten versterkt. Of dit enige relevantie heeft, moet nog worden onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/06June/Pages/Tomato-extract-effects-exaggerated.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief