Patrick Mullie Verschenen op 27/08/2020

Bewering

Extracten van zonnebloempitten bieden je het beste van twee werelden: ze zijn lekker, en bovenal heel gezond. Onderzoekers beweren dat ze je cholesterolgehalte verlagen en je risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Factcheck

Onderzoekers gingen bij een kleine groep zwaarlijvige mensen die een vermageringsdieet volgden na of supplementen op basis van zonnebloempitextracten een gunstig effect hadden op de cholesterolwaarden. De deelnemers die de supplementen kregen, hadden inderdaad een iets lagere cholesterol, maar ze verloren ook meer gewicht. Deze studie toont niet aan dat zonnebloempitextracten het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen na of een portie zonnebloempitten toevoegen aan een voedingspatroon een gunstig effect had op de gezondheid van de deelnemers (1). Per dag kregen 28 deelnemers een halve gram zonnebloempitextract, en kregen 18 deelnemers een placebo met evenveel calorieën. De deelnemers waren mannen en vrouwen met obesitas (zwaarlijvigheid), en volgden eveneens een vermageringsdieet gedurende 12 weken.

Tijdens de opvolging werden bloedonderzoeken verricht, en werd het lichaamsgewicht bijgehouden. Enkele resultaten van het onderzoek:

  • Deelnemers in de placebogroep verloren 5,5 kilogram lichaamsgewicht, terwijl deelnemers in de zonnebloempitextractgroep 6,9 kilogram verloren. Dat is een verschil van 1,4 kilogram op 12 weken.
  • Opmerkelijk waren de resultaten voor het cholesterolgehalte: in de placebogroep daalde dit met 8,7 mg/dl, tegenover 18,4 mg/dl voor de zonnebloempitextractgroep. Dat is een verschil van 9,7 mg/dl.
  • De HDL-cholesterol, dikwijls omschreven als de ‘goede’ cholesterol, daalde echter minder in de placebogroep dan in de zonnebloempitgroep, namelijk -0,8 mg/dl versus -2,8 mg/dl.

De onderzoekers besluiten dat dagelijks zonnebloempitextract een gunstig effect heeft op het lichaamsgewicht en op de bloedvetten (cholesterol).

Bron

(1) Leverrier A, Daguet D, Calame W, et al. Helianthus annuus Seed Extract Affects Weight and Body Composition of Healthy Obese Adults during 12 Weeks of Consumption: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Nutrients. 2019;11(5):1080. Published 2019 May 15.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie kent heel wat beperkingen:

  • De publicatie vermeldt nergens hoeveel zonnebloempitten overeenkomen met het zonnebloempitextract dat gebruikt werd.
  • Het onderzoek werd gevoerd en gefinancierd door de firma die deze supplementen op basis van zonnebloempitextracten op de markt brengt. Bijna alle onderzoekers waren medewerkers van de fabrikant Vidya Herbs Pvt. Ltd. Dat komt de geloofwaardigheid van de studie niet ten goede.
  • Er waren slechts 18 deelnemers, wat erg weinig is. Je mag deze resultaten niet veralgemenen naar de totale bevolking.
  • De studie toont niet aan dat er minder hart- en vaatziekten waren: de wetenschappers hebben dit niet onderzocht.
  • Een probleem bij de analyse van deze studieresultaten is dat de zonnebloempitextractgroep meer lichaamsgewicht verloor dan de placebogroep. Door het verschil in gewichtsverlies dalen de bloedwaarden in de zonnebloempitextractgroep extra.
  • Zonnebloempitten bevatten 582 calorieën per 100 gram, en zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. In het algemeen gebruiken we weinig zonnebloempitten in gerechten en bereidingen. Het is daarom twijfelachtig of deze pitten een groot gunstig effect kunnen hebben op onze gezondheid.

Conclusie

Onderzoekers gingen bij een kleine groep zwaarlijvige mensen die een vermageringsdieet volgden na of supplementen op basis van zonnebloempitextracten een gunstig effect hadden op de cholesterolwaarden. De deelnemers die de supplementen kregen, hadden inderdaad een iets lagere cholesterol, maar ze verloren ook meer gewicht. Deze studie toont niet aan dat zonnebloempitextracten het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief