Marleen Finoulst Verschenen op 11/08/2015

In het nieuws

Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Onderzoekers schatten dat zo de laatste 10 jaar honderdduizenden gevallen werden voorkomen.

Factcheck

Deze goed uitgevoerde studie toont aan dat de anticonceptiepil het risico op baarmoederkanker vermindert en dat deze relatieve bescherming jaren na het stoppen met de pil blijft bestaan.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Kankeronderzoekers uit Groot-Brittannië brachten 36 studies samen waarin het verband tussen de anticonceptiepil en baarmoederkanker onderzocht werd (1). Op die manier beschikten ze over gegevens van 27.276 vrouwen met baarmoederkanker en 115.743 zonder (controlegroep). De vrouwen met baarmoederkanker hadden eerder geen andere kanker gehad (het kon dus niet gaan om een uitzaaiing). De vrouwen zonder kanker hadden allemaal nog een intacte baarmoeder. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen met baarmoederkanker bedroeg 63 jaar. Van hen had 35% in het verleden de pil genomen, gedurende gemiddeld 3 jaar. Van de controlegroep zonder kanker had 39% de pil genomen gedurende gemiddeld 4,4 jaar. Het verminderde risico op baarmoederkanker bij pilgebruiksters bleef overeind na uitsluiting van beïnvloedende factoren waaronder leeftijd, aantal kinderen, lichaamsgewicht, roken en gebruik van hormoonsubstitutietherapie in de menopauze. Hoe langer de vrouwen de pil hadden geslikt, hoe groter het beschermend effect: voor iedere 5 jaar pilgebruik, verminderde het risico op baarmoederkanker met een bijkomende 24%. Dit betekent dat 10 tot 15 jaar pilgebruik het risico op baarmoederkanker halveert. Deze risicoreductie hield stand tot 30 jaar na het stopzetten van de pil.

Bron

(1) Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer. Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies. The Lancet Oncology. Published August 4 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een goed uitgevoerde grootschalige studie (systematisch onderzichtsstudie met meta-analyse) die aantoont dat de anticonceptiepil het risico op baarmoederkanker vermindert, wat al langer bekend was, maar dat dit effect zelfs tot 30 jaar na pilstop aanhoudt, wat totnogtoe niet geweten was. Het gaat enkel over endometriumkanker (kanker van de binnenbekleding van de baarmoeder), niet over baarmoedersarcoom (kanker van de spierwand of het bindweefsel van de baarmoeder), maar deze laatste is veel zeldzamer. Het effect gaat op voor combinatiepillen, die twee hormonen combineren in dezelfde pilletjes, en waarschijnlijk niet voor andere hormonale anticonceptie met enkel progestageen (vb. de minipil) noch voor sequentiële pillen (eerst een reeks pillen in de strip met één hormoon). De dosering speelt geen rol: licht gedoseerde combinatiepillen werken even beschermend als de oudere en hoger gedoseerde.

Dankzij het wijdverspreide pilgebruik zijn waarschijnlijk al honderdduizenden vrouwen gespaard gebleven van baarmoederkanker. Maar daarvoor mag je ze uiteraard niet innemen. De pil heeft ook wel nadelen: pilgebruiksters lopen bijvoorbeeld een groter risico op bloedklonters, vooral zij die roken.

Conclusie

Deze goed uitgevoerde studie toont aan dat de anticonceptiepil het risico op baarmoederkanker vermindert en dat deze relatieve bescherming jaren na het stoppen met de pil blijft bestaan.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/contraceptive-pill-cuts-womb-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief