Elizabeth Bosselaers Verschenen op 26/05/2020

Bewering

Hoewel de publieke sauna’s al een tijdje gesloten zijn, duikt regelmatig de vraag op of een saunabezoek kan helpen tegen het nieuwe coronavirus. De hoge temperaturen zouden virussen onschadelijk kunnen maken. Klopt dat?

Factcheck

Een bezoek aan de sauna is een prima vorm van ontspanning, maar kan een infectie met SARS-CoV-2 niet voorkomen. Het nieuwe coronavirus kan een korte periode overleven in hoge temperaturen en vochtigheid. Ook als je al besmet bent, kan een saunabezoek je niet genezen, omdat je basale lichaamstemperatuur niet stijgt in een warme omgeving.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Aan het begin van de coronacrisis riep de president van Wit-Rusland zijn landgenoten op om hard te werken, wodka te drinken en naar de sauna te gaan (1). Andere voorzorgsmaatregelen tegen covid-19 waren volgens hem overbodig.

Nog geen studies

Of een saunabezoek bescherming kan bieden tegen een infectie met SARS-CoV-2, het nieuwe coronavirus, is helemaal niet bewezen. Er zijn nog geen wetenschappelijke studies uitgevoerd om het effect van sauna’s (of warme baden) op SARS-CoV-2 na te gaan.

Sauna en verkoudheden

In 1990 werd een kleinschalig onderzoek gepubliceerd, waaruit bleek dat deelnemers die een à twee keer per week naar de sauna gingen minder vatbaar waren voor een verkoudheid gedurende een periode van zes maanden dan deelnemers die niet naar de sauna gingen (2). Er waren slechts 50 proefpersonen betrokken, die niet willekeurig in groepen waren verdeeld. Dat maakt de studie weinig betrouwbaar. Bovendien wordt een verkoudheid uitgelokt door andere coronavirussen dan covid-19.

Sauna en covid-19

Op basis van deze 30 jaar oude studieresultaten kunnen we dus geen conclusies trekken voor het nieuwe coronavirus. Behalve deze kleine studie is er weinig ander wetenschappelijk bewijs dat een saunabezoek een (luchtweg)infectie kan voorkomen of genezen.

Bron

(1) https://news.sky.com/story/coronavirus-belarus-president-refuses-to-cancel-anything-and-says-vodka-a...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Sauna’s en andere vormen van wellness zijn al eeuwenlang een populaire bron van ontspanning. Sommige bezoekers zijn ervan overtuigd dat sauna’s en warme baden een positief effect hebben op de gezondheid, of zelfs geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Weerstandsboost en detox

Sauna-uitbaters en -verkopers maken daar handig gebruik van: ze prijzen een sauna aan als een middel om je immuunsysteem te ‘boosten’ en om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen (‘detoxen’) (3). Zoals we recent hebben toegelicht in een artikel, houdt je weerstand boosten geen steek. En voor het zogenaamde detoxen’ heb je geen sauna nodig: je lever, nieren, huid, luchtwegen, darmen én je immuunsysteem doen dat vanzelf.

Besmettingsrisico

Bovendien word je, als je een publieke sauna deelt met andere mensen, eerder blootgesteld aan een SARS-CoV-2-infectie dan ertegen beschermd. Een privésauna kun je gerust gebruiken, maar ook die zal niet helpen om het coronavirus te bestrijden. Een zeer warm bad, als alternatief voor een sauna ‘in je kot’, kan zelfs gevaarlijk zijn omdat je huid kan verbranden (4).

Geneeskrachtige sauna

Of een sauna reeds bestaande infecties kan bestrijden, is eveneens twijfelachtig. De groep van de coronavirussen kunnen voor een korte periode overleven in hogere temperaturen en vochtigheid. Het is niet duidelijk welke temperatuur nodig is om SARS-CoV-2 te inactiveren (5). En hoewel hoge temperaturen misschien virussen op het huidoppervlak kunnen doden, doen ze dit niet in het menselijk lichaam. Bij een saunabezoek of in andere warme omstandigheden stijgt je basale lichaamstemperatuur (rond 36.5°C tot 37°C) immers niet. Als het nieuwe coronavirus je lichaamscellen heeft geïnfecteerd, en je dus besmet bent, zal een sauna of warm bad je niet genezen.

Besmetting voorkomen

De beste manier om je te beschermen tegen covid-19 blijft regelmatig en grondig je handen wassen en voldoende afstand houden.

Dat neemt niet weg dat je ondertussen van een privésauna kan genieten, en binnenkort opnieuw van een publieke sauna met de nodige voorzorgsmaatregelen. Begin juni hopen de sauna’s, samen met de horecazaken, weer te kunnen openen.

Conclusie

Een bezoek aan de sauna is een prima vorm van ontspanning, maar kan een infectie met SARS-CoV-2 niet voorkomen. Het nieuwe coronavirus kan een korte periode overleven in hoge temperaturen en vochtigheid. Ook als je al besmet bent, kan een saunabezoek je niet genezen, omdat je basale lichaamstemperatuur niet stijgt in een warme omgeving.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief