Patrick Mullie Verschenen op 25/02/2021

Bewering

Jongens van elf jaar die regelmatig videogames spelen, hebben minder kans om later depressieve symptomen te ontwikkelen. Meisjes blijken dan weer meer van die depressieve symptomen te krijgen als ze vaker op sociale media zitten. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Factcheck

Deze studie heeft erg weinig om het lijf. Zo werd niet in kaart gebracht hoeveel tijd jongens en meisjes spenderen aan respectievelijk gamen en sociale media. Er worden verbanden aangetoond die net zo goed toevallig kunnen zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep onderzoekers ging het verband na tussen videogamen, sociale media gebruiken en het voorkomen van depressieve gevoelens bij adolescenten (1). Bij een groep van 11.341 Engelse adolescenten registreerden onderzoekers op 11-jarige leeftijd het gamen en het gebruik van sociale media. Op 14-jarige leeftijd registreerden ze via vragenlijsten depressieve gevoelens en sport en bewegen.

De resultaten waren verrassend: jongens die regelmatig gamen op 11 jaar hadden minder depressieve symptomen op 14 jaar dan jongens die nooit gamen. Minstens één keer per maand gamen gaf 31% lagere depressieve scores. Meisjes die regelmatig sociale media gebruikten, hadden 13% hogere depressieve scores op 14 jaar.

De onderzoekers besluiten dat gamen en sociale media de depressieve gevoelens van jongeren kunnen beïnvloeden.

Bron

1.Kandola A, Owen N, Dunstan DW, et al. Prospective relationships of adolescents' screen-based sedentary behaviour with depressive symptoms: the Millennium Cohort Study. Psychol Med. 2021 Feb 19:1-9.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie is een cohortstudie. Dat is een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverband kan aantonen. Er is in deze studie een verband tussen videogamen, sociale media en depressieve gevoelens, maar niets zegt dat het gamen en het gebruik van sociale media verantwoordelijk zijn voor deze depressieve scores.

Het is trouwens opmerkelijk dat het gamen alleen betere depressieve scores gaf bij jongeren die fysiek minder actief waren. Volgens de onderzoekers hebben inactieve jongeren meer plezier met het videogamen. Dat zou de mentale gezondheid stimuleren doordat ze kunnen samenwerken met andere spelers. Dit is natuurlijk een hypothese die niet in deze studie onderzocht werd.

Het is ook opmerkelijk dat de onderzoekers geen gegevens hadden over de duur van het videogamen en het gebruik van sociale media. Deze studie spreekt ook de resultaten tegen van een literatuurstudie die aantoonde dat bij minder bewegen, door onder andere videogamen, depressieve symptomen meer voorkomen bij adolescenten (2).

Deze studie legt de nadruk op een groot probleem in het hedendaags wetenschappelijk onderzoek: krachtige computers kunnen op zeer korte tijd enorm veel bewerkingen uitvoeren, waardoor toevallige resultaten op het scherm kunnen verschijnen. Minder kritische onderzoekers bouwen hier hypotheses rond, in de hoop een wetenschappelijk artikel te kunnen publiceren. En voor veel moderne onderzoekers telt vooral het aantal artikels in plaats van de kwaliteit ervan.

Conclusie

Deze studie heeft erg weinig om het lijf. Zo werd niet in kaart gebracht hoeveel tijd jongens en meisjes spenderen aan respectievelijk gamen en sociale media. Er worden verbanden aangetoond die net zo goed toevallig kunnen zijn.

Referenties

(2) Hoare E, Milton K, Foster C, et al. The associations between sedentary behavior and mental health among adolescents: a systematic review. Int J Behav Nutr Phys Act. 2016 Oct 8;13(1):108.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief