Marleen Finoulst Verschenen op 23/03/2015

In het nieuws

Sommige mensen beweren bij hoog en bij laag dat ze hoofdpijn en buikklachten krijgen van de kunstmatige zoetstof aspartaam. Britse wetenschappers onderzochten de kwestie en spreken dit nu tegen.

Factcheck

Een goed uitgevoerde studie maakt brandhout van het concept aspartaam-overgevoeligheid.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De kunstmatige zoetstof aspartaam, die light frisdranken zoet, ligt sinds haar introductie in de jaren 80 onder vuur. Eerder werden vragen gesteld over de veiligheid en beweerd dat de stof kankerverwekkend zou zijn. Dikke rapporten met onafhankelijk onderzoek hebben aangetoond dat aspartaam volkomen veilig is (2). De voorbije jaren is een nieuw fenomeen opgedoken: mensen die beweren aspartaam-overgevoelig te zijn. Ze rapporteren allerlei ongemakken na de consumptie van aspartaam-gezoete producten (light): buikpijn, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid, een opgeblazen gevoel,.... Britse onderzoekers vonden 48 volwassenen die beweren onwel te worden van aspartaam bereid om deel te nemen aan een dubbelblind onderzoek. Ze kregen een mueslireep gezoet met suiker en met aspartaam, met één week tussentijd, maar wisten niet welke reep ze wanneer kregen. In de vier uur na het verorberen van de mueslireep noteerden ze of ze klachten hadden en welke. Daarnaast werden bloedanalyses verricht. Met een vergelijkbare controlegroep, maar dan zonder aspartaamgevoeligheid, werd hetzelfde experiment overgedaan. Niemand wist in welke reep suiker of aspartaam zat, ook de onderzoekers niet die de klachten evalueerden. Andere onderzoekers maakten de analyse en stelden vast dat er geen enkel verschil was in reactie na het eten van de gesuikerde reep of de aspartaamreep. Opvallend: de groep met aspartaamovergevoeligheid kloeg meer, ook na het eten van gewoon gesuikerde mueslirepen. De onderzoekers besloten dat aspartaam-overgevoeligheid niet bestaat.

Bron

(1) Sathyapalan T, et al. Aspartame Sensitivity? A Double Blind Randomised Crossover Study. PLOS One. Published Match 18 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De hoeveelheid aspartaam gebruikt in de repen, kwam overeen met de hoeveelheid in één blikje light frisdrank. Misschien is dat eerder weinig om eventuele klachten uit te lokken.

Het gaat wel om een zeer goed uitgevoerde studie, zij het wel met een beperkte groep mensen. De onderzoekers deden er namelijk twee jaar over om 48 mensen die geloven dat ze overgevoelig reageren op aspartaam te vinden voor dit onderzoek.

De studie wijst er alleszins op dat we ons geen zorgen moeten maken over aspartaam: het is niet schadelijk voor de gezondheid.

Conclusie

Een goed uitgevoerde studie maakt brandhout van het concept aspartaam-overgevoeligheid.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/is-de-kunstmatige-zoetstof-aspartaam-veilig

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief