Marleen Finoulst Verschenen op 16/03/2016

In het nieuws

Na zes maanden is ruim een op de vijf van de mensen die de sigaretten radicaal afzworen nog steeds clean, terwijl dat geldt voor een op de zeven van de mensen die langzaam afbouwden. Dat schrijven Britse onderzoekers.

Factcheck

Wie wil stoppen met roken heeft meer kans op slagen wanneer dat abrupt gebeurt in plaats van geleidelijk aan het aantal sigaretten te verminderen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van diverse Britse universiteiten wilden weten welke methode de grootste kans geeft om te stoppen met roken: in één keer stoppen of eerst geleidelijk aan het aantal sigaretten verminderen en vervolgens stoppen (1). Iets minder dan 700 volwassenen die graag wilden stoppen met roken namen aan de studie deel. Ze werden willekeurig toegewezen aan twee groepen: 355 mensen aan de ‘abrupte-stop-groep’ en 342 mensen aan de ‘geleidelijk-minderen-groep’. Deelnemers rookten gemiddeld 15 sigaretten of minstens 12,5 gram roltabak per dag en hadden een koolstofmonoxideconcentratie in de uitgeademde lucht van minstens 15 ppm (parts per million). De groep die geleidelijk aan zou minderen diende in twee weken tijd het aantal sigaretten per dag met 75% te reduceren en in de derde week volledig te stoppen. Zij mochten een nicotinevervanger gebruiken (spray, kauwgom of pleister) in de dagen voor de rookstop en erna. De groep die abrupt zou stoppen mocht enkel de dag voor de stop een nicotinepleister gebruiken en na de stopdag ook kortwerkende nicotinevervangers, zoals spray en kauwgom. Na vier weken was 39,2% van diegenen die geleidelijk hadden geminderd nog gestopt met roken, tegenover 49% die in één keer gestopt was. Na zes maanden was 15,5% in de groep die geleidelijk geminderd had nog rookvrij tegenover 22% van diegenen die in één keer gestopt waren.

De onderzoekers besluiten dat je meer kans hebt om van het roken af te geraken wanneer je dat in één keer doet in plaats van het aantal sigaretten geleidelijk te verminderen.

Bron

(1) Lindson-Hawley N, Banting M, West R, et al. Gradual Versus Abrupt Smoking Cessation: A Randomized, Controlled Noninferiority Trial. Annals of Internal Medicine. Published online March 15 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde studie bij een grote groep volwassenen die graag wilde stoppen met roken. Als hulpmiddelen gebruikten ze nicotinevervangers genre pleister, spray of kauwgom. De elektronische sigaretten, zeer populair in Groot-Brittannië, werden bewust niet aangeboden, omdat de onderzoekers menen dat deze hulpmiddelen de rookstop bemoeilijken (je blijft de handeling van roken uitvoeren). Andere nicotinevervangsystemen moeten ook worden afgebouwd, maar dat lukt meestal goed tussen 8 tot 12 weken, afhankelijk van de oorspronkelijke nicotineverslaving.

Het verschil tussen geleidelijk te verminderen alvorens volledig te stoppen en abrupt stoppen is niet zo groot. Daarom is het moeilijk om één bepaalde methode aan te bevelen aan rokers die wensen te stoppen. Ieder moet zelf kiezen wat hem of haar het beste ligt. Naast de nicotinevervangers bestaan er nog andere hulpmiddelen, waaronder de geneesmiddelen Zyban en Champix, alsook begeleiding door een rookstopcoach. Deze vormen van rookstophulp werden niet in dit onderzoek opgenomen.

Diverse websites maken rokers in Vlaanderen wegwijs in de bestaande rookstophulp (2).

Conclusie

Wie wil stoppen met roken heeft meer kans op slagen wanneer dat abrupt gebeurt in plaats van geleidelijk aan het aantal sigaretten te verminderen.

Referenties

(2) www.tabakstop.bewww.tabakstop.be

http://www.nhs.uk/news/2016/03March/Pages/Quitting-smoking-overnight-better-than-cutting-down-gradually.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief