Marleen Finoulst Verschenen op 12/03/2014

In het nieuws

Wanneer kinderen worden blootgesteld aan rokende ouders, versnelt de veroudering van hun bloedvaten onomkeerbaar. Dat lazen we in de krant.

Factcheck

De studie toont aan kinderen die worden blootgesteld aan twee rokende ouders onomkeerbare schade oplopen aan de bloedvaten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van instellingen en universiteiten van Finland en Australië vroegen aan ouders van ongeveer 3700 kinderen tussen 3 en 18 jaar of ze al dan niet rookten. Vijfentwintig jaar later werd de dikte van de wand van de halsslagaders bij de ondertussen 3700 volwassenen gemeten met behulp van echografie. De dikte van de bloedvatwand geeft een idee over de mate van vernauwing. Wanneer belangrijke slagaders vernauwd zijn, is het risico dat ze volledig verstoppen door een bloedklonter groter. Wanneer de grote halsslagader dichtslibt of afgesloten wordt, komt de bloedvoorziening naar de hersenen in het gedrang.

De onderzoekers stelden vast dat de wand van de halsslagaders van volwassenen waarvan beide ouders gerookt hadden, opvallend dikker was in vergelijking met de halsslagaders van de volwassenen van wie geen of slechts één ouder gerookt had (1). Verdikking van de slagaderwand is een progressief en onomkeerbaar proces, dat ook bekend staat als atherosclerose of aderverkalking. Passief roken versnelt dit proces, zo concludeerden de onderzoekers.

Bron

(1) Gall S, Huynh QL, Magnussen CG, et al. Exposure to parental smoking in childhood or adolescence is associated with increased carotid intima-media thickness in young adults: evidence from the Cardiovascular Risk in Young Finns study and the Childhood Determinants of Adult Health Study. European Heart Journal. Published online March 4 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een degelijk uitgevoerde studie waarbij ook rekening gehouden werd met factoren als lichaamsgewicht, fysieke activiteit en lengte van de kinderen bij aanvang van de studie. Tijdens de opvolgperiode noteerden de onderzoekers rookgedrag, opleiding, alcoholconsumptie en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De metingen van de halsslagaders werden uitgevoerd zonder dat de onderzoekers weet hadden van het rookgedrag van de ouders van de deelnemers. Een zwak punt is wel dat informatie over het rookgedrag verzameld werd via bevraging van de ouders, en daarom niet helemaal objectief is.

Conclusie

De studie toont aan kinderen die worden blootgesteld aan twee rokende ouders onomkeerbare schade oplopen aan de bloedvaten.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Parental-smoking-ages-childrens-arteries.aspxhttp://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Parental-smoking-ages-childrens-arteries.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief