Sanne Boonen Verschenen op 19/11/2021

In het nieuws

Sinds oktober is het aantal coronabesmettingen opnieuw fors omhooggegaan. Niet alleen de Sint, maar ook de vierde coronagolf is in het land. Daarbij blijft het velen verbazen: dubbel gevaccineerd en toch besmet. Deze zogenaamde doorbraakinfecties zijn echter niet vreemd of zorgwekkend.

Factcheck

De huidige vaccinaties werken nog steeds goed, ook tegen de huidige deltavariant. Die variant is wel zeer besmettelijk. Bij gevaccineerde personen leidt een besmetting meestal tot milde symptomen. Niet-gevaccineerde personen daarentegen lopen een veel groter risico op een ernstige vorm van covid-19 met ziekenhuisopname.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Nieuw onderzoek lijkt aan te tonen dat gevaccineerde personen die alsnog besmet raken met de deltavariant, het coronavirus even goed kunnen doorgeven als niet-gevaccineerde personen (1). Dat wil echter niet zeggen dat de vaccins niet werken. Als je gevaccineerd bent is en blijft je kans veel kleiner om:

  • besmet te raken;
  • ernstig ziek te worden;
  • opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Dat vaccinatie werkt, is duidelijk bewezen door veelvuldig onderzoek. Een vaccin is echter nooit 100% effectief. Op een moment dat er veel virussen circuleren, is het dan ook niet verwonderlijk dat er meer mensen besmet geraken, ook gevaccineerden. Wat wel duidelijk is, is dat veel gevaccineerden niet of hooguit een beetje ziek worden. Deze doorbraakinfecties zijn vaker mild (1).

Bron

 (1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/effectiveness/why-measure-effectiveness/breakthrough-cases.html

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vaccinatie zorgt ervoor dat je lichaam veel sneller antistoffen aanmaakt zodra je in aanraking komt met het coronavirus. Dat kan echter een paar dagen duren. Daardoor kunnen ook gevaccineerde personen een paar dagen ziek zijn, positief testen en het virus mogelijk doorgeven. Eens de immuunreactie door je geheugenimmuunsysteem goed op gang komt, ruimt je lichaam het virus op.

Het immuunsysteem van een persoon die niet gevaccineerd is, reageert ook, maar veel trager. Daardoor kan het virus zich veel beter vermenigvuldigen. De kans dat je ernstig ziek wordt, is dus groter.

De wetenschap, zeker omtrent covid-19, verandert continu. Dat noemen we voortschrijdend inzicht. Daardoor worden maatregelen voortdurend bijgesteld, tot ergernis van velen. Veel zaken kunnen we niet voorspellen, maar andere staan wel vast. Zo is duidelijk aangetoond dat de coronavaccinatie werkzaam en veilig is.

Conclusie

De huidige vaccinaties werken nog steeds goed, ook tegen de huidige deltavariant. Die variant is wel zeer besmettelijk. Bij gevaccineerde personen leidt een besmetting meestal tot milde symptomen. Niet-gevaccineerde personen daarentegen lopen een veel groter risico op een ernstige vorm van covid-19 met ziekenhuisopname.

Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief