Marleen Finoulst Verschenen op 23/01/2015

In het nieuws

Volgens een onderzoek van Britse psychologen staan mannen misschien beter gewoon op de gang dan in de verloskamer wanneer hun vrouw bevalt. Sommige vrouwen zouden namelijk meer pijn voelen met hun echtgenoot in de kamer.

Factcheck

Deze studie toont niet aan dat vrouwen liever geen man in de verloskamer hebben wanneer ze door een pijnlijke bevalling gaan. Het is nog steeds zo dat vrouwen liefst iemand in de buurt hebben (partner, vriendin, moeder, ...) wanneer ze een kind ter wereld brengen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat over een reeks experimenten die Britse psychologen uitvoerden bij 39 heterokoppels die minstens 1 jaar samen zijn (1). De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 25 jaar en van de mannen 27 jaar. De vrouwen (waarvan geen enkele zwanger was) kregen gedurende 10 minuten pijnlijke laserpulsen toegediend aan een vinger. Hen werd verteld dat het de bedoeling was het inlevingsvermogen (empathie) van hun man te onderzoeken, eerder dan hun subjectieve pijnervaring.

In een eerste experiment verbleef de man in dezelfde kamer, maar achter een gordijn, zonder contact met zijn vrouw. Wel kon hij op een scherm de intensiteit van de laserpulsen volgen. Vervolgens diende hij zijn medeleven in te schatten. In een tweede experiment kreeg de man curves te zien van de pijnlijke laserprikkels die de andere vrouwelijke participanten hadden gekregen en opnieuw moest hij zijn empathie uitdrukken voor zijn vrouw. In een derde experiment ondergingen de vrouwen laserpulsen terwijl de man niet in de kamer aanwezig was en dienden ze weer te geven hoeveel pijn ze voelden, op een schaal van 0 tot 11. Tijdens de experimenten werd de elektrische activiteit in de hersenen van de vrouwen gevisualiseerd door middel van een EEG. Doel was kijken of de hevigheid van de pijn die ze voelden overeenkwam met pieken in het EEG. Ten slotte dienden de vrouwen een uitgebreide vragenlijst in te vullen over hun intieme relatie(s), waarbij hun hechtingsstijl beoordeeld werd.

De onderzoekers stelden vast dat vrouwen met een vermijdende hechtingsstijl meer pijn ervoeren wanneer hun partner in dezelfde kamer aanwezig was dan wanneer ze alleen waren.

Bron

(1) Krahé C, Paloyelis Y, Condon H, et al. Attachment style moderates partner presence effects on pain: a laser-evoked potentials study. Social Cognitive and Affective Neuroscience. Published online January 1 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze beperkte studie (slechts 39 koppels) heeft een belangrijk nadeel: de man stond achter het gordijn en mocht geen contact hebben met zijn vrouw. In een verloskamer staat hij gelukkig niet achter een gordijn, maar zit of staat hij naast zijn vrouw, houdt haar hand vast of moedigt haar aan. De meeste vrouwen geven ook aan dat ze verkiezen dat hun man bij hen is tijdens de bevalling. Overigens heeft dit onderzoek niets met bevallen te maken. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat pijn door laserpulsen vergelijkbaar is met de pijn tijdens een bevalling. In het laatste geval spelen psychologische factoren een belangrijke rol.

Het enige wat deze studie suggereert, is dat vrouwen met een vermijdende hechtingsstijl liever alleen zijn wanneer ze pijn hebben dan samen met hun partner.

Conclusie

Deze studie toont niet aan dat vrouwen liever geen man in de verloskamer hebben wanneer ze door een pijnlijke bevalling gaan. Het is nog steeds zo dat vrouwen liefst iemand in de buurt hebben (partner, vriendin, moeder, ...) wanneer ze een kind ter wereld brengen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Claims-that-men-worsen-labour-pains-are-unproven.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief