Marleen Finoulst Verschenen op 26/09/2014

In het nieuws

Telefoneren terwijl je aan je computer werkt, en intussen ook nog naar de radio luisteren of tv kijken. Je hoopt tijd te winnen, maar dat zou wel eens anders kunnen uitdraaien, meldt een krant. Een nieuwe studie stelt dat multitasken de hersenen doet krimpen.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verschil in hersenmassa in een welbepaalde regio in het brein bij mensen die veel met media multitasken. Vermits het gaat om een momentopname, is van krimpen geen sprake, want daarvoor moet je een evolutie onderzoeken. Of deze vondst enige betekenis heeft, moet verder onderzocht worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers recruteerden 75 gezonde universiteitsstudenten die vlot overweg kunnen met multimedia en computertechnologieën. Ze kregen allemaal een vragenlijst over hun persoonlijkheid en over het aantal uren dat ze multitasken; bijvoorbeeld tv kijken en facebook checken op een tablet, sms’en lezen en op de computer werken, bellen en surfen, enzovoort. Alle studenten werden vervolgens in een MRI-scan gelegd waarbij de hersenmassa vergeleken werd. De groep die het hoogst scoorde op ‘media multitasken’ had een significant kleiner volume grijze hersenmassa in één specifiek gebied, namelijk ter hoogte van de voorste hersenschors (1). Wetenschappers vermoeden dat dit gebied te maken heeft met motivatie en emoties, maar zijn niet zeker. Ze vonden ook een correlatie tussen multitasken en het hebben van een extraverte persoonlijkheid. Extraverte mensen multitasken duidelijk meer. Conclusie van de onderzoekers: multitasken met nieuwe technologieën kan in verband gebracht worden met een kleiner volume van grijze hersenmassa in een welbepaalde regio in het brein.

Bron

(1) Loh KK, Kanai R. Higher Media Multi-Tasking Activity Is Associated with Smaller Gray-Matter Density in the Anterior Cingulate Cortex. PLOS One. Published online September 24 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een momentopname: de onderzoekers stellen vast dat er minder grijze massa is bij de frequent multitaskende studenten, maar niet dat die massa gekrompen zou zijn. Om dat te zien, zouden ze meerdere scans moeten nemen om de evolutie in te schatten. Het is evenmin duidelijk waar dit hersengebied precies voor dient, en hoe een grotere of kleinere massa het gedrag kan beïnvloeden van de eigenaar. Daarom is het moeilijk te zeggen of deze vondst relevant is. Meer onderzoek is nodig om dit verschil te kunnen verklaren.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verschil in hersenmassa in een welbepaalde regio in het brein bij mensen die veel met media multitasken. Vermits het gaat om een momentopname, is van krimpen geen sprake, want daarvoor moet je een evolutie onderzoeken. Of deze vondst enige betekenis heeft, moet verder onderzocht worden.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/09September/Pages/Claims-media-multitasking-shrinks-brain-unproven.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief