Patrick Mullie Verschenen op 26/01/2022

In het nieuws

Een Britse onderzoeker beweert dat 30% van de Britse meisjes tussen 11 en 18 jaar te weinig calcium opneemt uit voeding om gezond te zijn. Dat komt volgens hem omdat ze weinig of geen koemelk meer drinken, en te veel plantaardige dranken die arm zijn aan calcium. Klopt dat?

Factcheck

Volgens een Britse onderzoeker moeten meisjes meer koemelk drinken en meer rood vlees eten om een calciumtekort tegen te gaan. De wetenschapper vermeldt niet dat hij banden heeft met de melklobby. Dat kan betekenen dat hij niet geheel onafhankelijk is. Plantaardige dranken worden doorgaans verrijkt met calcium. Wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke voedingsaanbevelingen vind je op de website van Gezond Leven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Op een conferentie stelde een Britse wetenschapper, directeur van het Institute for Food, Nutrition and Health aan de Reading University, dat een groot deel van de Britse jonge vrouwen tussen 11 en 18 jaar een gebrek heeft aan verschillende mineralen, waaronder calcium (1). De onderzoeker beweert dat je zo’n calciumtekort eenvoudig kan oplossen door meer koemelk te drinken en meer rood vlees te eten. Volgens hem voldoen plantaardige dranken op basis van amandelen, hazelnoten en soja niet, omdat ze arm zijn aan calcium en mineralen. Dat er meer plantaardige dranken worden geconsumeerd en minder koemelk wordt gedronken, is volgens de onderzoeker nadelig voor onze gezondheid.

Bron

(1) Women’s health at risk due to rise in meat-free diets, scientist says | The Independent

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De verschillen tussen plantaardige dranken en koemelk hebben we in het verleden al toegelicht (2):

  • Plantaardige dranken:
    • bevatten inderdaad minder calcium, maar worden wel verrijkt om tot hetzelfde calciumgehalte te komen als koemelk;
    • bieden voordelen, zoals minder calorieën, minder verzadigde vetzuren en een duurzamere productie.
  • Koemelk heeft ook voordelen, zoals betere eiwitten.

Elk voedingsmiddel of elke drank heeft voor- en nadelen, en geen enkel is perfect. Koemelk past perfect in een evenwichtig voedingspatroon, net als plantaardige dranken. Wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke voedingsaanbevelingen vind je op de website van Gezond Leven (3). Vooral dat laatste is belangrijk: onafhankelijkheid. De Britse onderzoeker die de stelling over calciumtekort poneerde, vermeldde nergens dat hij al jaren samenwerkt met en wetenschappelijk raadgever is voor de melklobby. Zijn aanbeveling om meer koemelk te drinken lijkt niet per se gedreven door bezorgdheid over de gezondheid van vrouwen, maar kan net zo goed te maken hebben met economische overwegingen ten dienste van de melklobby.

Wat rood vlees betreft, is de officiële aanbeveling maximum 300 gram rood vlees per week (4).

Conclusie

Volgens een Britse onderzoeker moeten meisjes meer koemelk drinken en meer rood vlees eten om een calciumtekort tegen te gaan. De wetenschapper vermeldt niet dat hij banden heeft met de melklobby. Dat kan betekenen dat hij niet geheel onafhankelijk is. Plantaardige dranken worden doorgaans verrijkt met calcium. Wetenschappelijk onderbouwde en onafhankelijke voedingsaanbevelingen vind je op de website van Gezond Leven.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief