Patrick Mullie Verschenen op 31/10/2018

In het nieuws

Een realistisch onderzoek op verschillende plaatsen heeft aangetoond dat toiletruimtes die uitgerust zijn met papieren doekjes in plaats van handdrogers aanzienlijk minder besmet zijn met bacteriën.

Factcheck

Handhygiëne na toiletbezoek is zeer belangrijk om de verspreiding van mogelijke infecties tegen te gaan. Deze gesponsorde studie toont aan dat je beter je handen afdroogt met papieren doekjes in plaats van in een handdroger, omdat er zo minder gevaarlijke bacteriën verspreid worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Je handen wassen is essentieel om de verspreiding van infecties te voorkomen. Een nieuwe studie gevoerd in diverse ziekenhuizen focust op het belang van het drogen van handen, dat ook een rol speelt in het al dan niet verspreiden van bacteriën.

De onderzoekers zijn tot de bevinding gekomen dat er aanzienlijk minder bacteriële besmetting is in toiletruimtes als ze uitgerust zijn met papieren handdoeken in plaats van jetdrogers voor het drogen van de handen (1). Twee verschillende toiletruimtes werden geselecteerd in drie ziekenhuizen in Engeland, Frankrijk en Italië. In elke toiletruimte werden gedurende een periode van vier weken twee verschillende methodes gebruikt om handen te drogen: papieren doekjes en handdrogers. In elke toiletruimte werd lucht opgezogen en werden stalen genomen van toiletoppervlakten. De aangezogen lucht en de stalen werden nadien op een voedingsbodem voor bacteriën onderzocht. De onderzoekers vonden een lagere verspreiding van potentieel gevaarlijke bacteriën na gebruik van papieren doekjes in vergelijking met jetdrogers.

De onderzoekers concludeerden dat het gebruik van jetdrogers niet gepast is binnen een ziekenhuis, en zeker niet tijdens een griepepidemie.

Bron

(1) Best E, Parnell P, Couturier J, Barbut F, Le Bozec A, Arnoldo L, Madia A, Brusaferro S, Wilcox MH. Environmental contamination by bacteria in hospital washrooms according to hand-drying method: a multi-centre study. J Hosp Infect. 2018 Jul 10. pii: S0195-6701(18)30366-9.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie lijkt methodologisch correct gevoerd te zijn, maar belangrijk om weten is dat de studie gefinancierd werd door een fabrikant van papieren doekjes. Fabrikanten hebben er uiteraard alle belang bij om jetdrogers in een slecht daglicht te plaatsen. Dit onderwerp werd reeds in een vorig bericht van Gezondheid en Wetenschap behandeld, waar jetdrogers eveneens het onderspit moesten delven. De studie toen was eveneens gefinancieerd door fabrikanten van papieren doekjes.

De aanbeveling blijft: was na ieder toiletbezoek grondig je handen met zeep en water (tip voor de duurtijd: zolang het duurt om 'Happy birthday to you' te zingen) en droog ze vervolgens grondig. Als je een papieren doekje gebruikt, draai dan de kraan dicht met het doekje.

Conclusie

Handhygiëne na toiletbezoek is zeer belangrijk om de verspreiding van mogelijke infecties tegen te gaan. Deze gesponsorde studie toont aan dat je beter je handen afdroogt met papieren doekjes in plaats van in een handdroger, omdat er zo minder gevaarlijke bacteriën verspreid worden.

Referenties

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/zijn-handdrogers-minder-efficient-dan-papieren-doekjes

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief