Marleen Finoulst Verschenen op 24/11/2014

In het nieuws

Als je in een openbaar toilet kan kiezen tussen een handdroger en een papieren doekje, kies je best dat laatste, concluderen Britse onderzoekers uit nieuw onderzoek.

Factcheck

Handhygiëne na toiletbezoek is zeer belangrijk. Welke droogmethode de beste is, maakt deze studie niet duidelijk. Het voornaamste is dat je je handen grondig wast en grondig droogt, welke methode er ook beschikbaar is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Universiteit van Leeds vergeleken de verspreiding van bacteriën in de omgeving na handdrogen met een normale droger, een turbo-droger en papieren doekjes (1). Daartoe zetten ze volgend experiment op: proefpersonen kregen handschoenen aan gedrenkt in een oplossing met lactobacillen (de bacteriën die ook in levende yoghurt zitten). Ze droogden hun geschoeide handen ofwel met een papieren zakdoekje (15 seconden), ofwel onder een klassieke handdroger (30 tot 40 seconden) ofwel in een turbo-droger (15 seconden). Daarna werden de bacteriën in de omgevingslucht geteld: wanneer een papieren doekje werd gebruikt, vonden de onderzoekers slechts sporen van lactobacillen in de omgevingslucht. Wanneer een turbo-handdroger werd gebruikt, vond men 4,5 keer meer bacillen dan met een klassieke handdroger en 27 keer meer dan met papieren doekje.

In een tweede experiment werd nagegaan of kiemen ook kunnen overgaan naar mensen in de nabijheid (op maximum 1 meter afstand). Hierbij werden handschoenen bedekt met een waterachtige zwarte verf en kregen de mensen in de omgeving een witte overal aan. Wanneer papieren doekjes werden gebruikt, had de omstander geen zwarte spatten op zich. In geval van een handdroger kreeg de omstander zichtbare zwarte spatten op zijn witte overal, duidelijk meer bij gebruik van de turbodroger dan bij de klassieke droger.

De onderzoekers besluiten dat de handen drogen met een handdroger de verspreiding van bacteriën in de omgevingslucht vergroot. Ze stellen dat papieren doekjes waarschijnlijk veiliger zijn, zeker in een ziekenhuisomgeving.

Bron

(1) Best E, Parnell P, Wilcox MH. Microbiological comparison of hand-drying methods: the potential for contamination of the environment, user, and bystander. The Journal of Hospital Infection. Published online August 26 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie heeft een belangrijke tekortkoming: de proefpersonen dienden hun handen niet te wassen in dit experiment. In normale omstandigheden was je eerst je handen alvorens ze te drogen, wat de hoeveelheid bacteriën uiteraard zeer sterk reduceert. Dit experiment weerspiegelt de reële situatie niet.

Tweede belangrijke bedenking: dit onderzoek werd gefinancierd door een fabrikant van papieren doekjes (ETS) en had er dus alle belang bij om een groot contrast te tonen tussen beide droogmethoden.

De aanbeveling blijft: na ieder toiletbezoek je handen grondig wassen met zeep en water (tip voor de duurtijd: zolang het duurt om 'Happy birthday to you' te zingen) en vervolgens grondig drogen. Je handen moeten steeds goed droog zijn, welke methode je ook gebruikt (een halve minuut voor een klassieke droger en 15 seconden voor een turbodroger). Wie een papieren doekje gebruikt, dient met het doekje de kraan dicht te draaien, zo nodig.

Conclusie

Handhygiëne na toiletbezoek is zeer belangrijk. Welke droogmethode de beste is, maakt deze studie niet duidelijk. Het voornaamste is dat je je handen grondig wast en grondig droogt, welke methode er ook beschikbaar is.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/Air-dryers-blown-away-by-paper-towels-in-germ-tests.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief