Marleen Finoulst Verschenen op 12/12/2022

In het nieuws

Er sneuvelen heel wat dennen en sparren in de kerstperiode. Daarom kiezen veel mensen voor een herbruikbare kunstboom. Is een artificiële boom duurzamer dan een echte kerstboom?

Factcheck

De meest duurzame kerstboom is een echte boom uit een boomkwekerij, die je met voldoende kluit gedurende een korte periode in huis haalt – bij voorkeur met een elektrische wagen - en nadien in je tuin plant. Een kunstboom wordt pas duurzaam wanneer je hem zo’n 12 jaar hergebruikt. Dan zou de voetafdruk vergelijkbaar worden met een gemiddelde echte kerstboom.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een kerstboom in huis is een traditie die bij Kerstmis hoort. We versieren de boom met lichtjes, kerstballen en ander fraais, en laten hem staan tot in januari. Gewoonlijk halen we de kerstboom weer weg op de dag van Driekoningen, al blijft hij in veel woonkamers langer staan.

De kerstboom stamt waarschijnlijk uit de Germaanse traditie. Al in de 16de eeuw werden bomen buiten versierd om de winter te vieren, maar dat gebruik had niets te maken met het christelijk geloof. De Duitse theoloog Maarten Luther stelde de boom voor als symbool voor de geboorte van Jezus Christus. Door die uitspraak ontstond de koppeling met kerst en maakte de boom zijn intrede in de woonkamer.

Om kosten te besparen, werden in de 19de eeuw al herbruikbare nepbomen verkocht. Vandaag beschouwen sommigen deze exemplaren als beter voor het milieu. Het zorgt voor menig discussie aan de feesttafel. Er moet geen echte boom sneuvelen, luidt de redenering. Bomen zijn nodig om koolstofdioxide uit de lucht te halen. Klopt die redenering?

Bron

Which is More Sustainable, a Natural or Artificial Christmas Tree? | American Council on Science and Health (acsh.org)

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De ecologische voetafdruk van een product zegt iets over de hoeveelheid land die nodig is om dat product te maken. Het is een manier om duurzaamheid in cijfers uit te drukken.

Echte kerstboom

Bomen zijn erg belangrijk voor het milieu, omdat ze koolstofdioxidegas (CO2) uit de lucht halen en omzetten in zuurstof. Een boom haalt gedurende 10 jaar gemiddeld 18 kg CO2 uit de lucht.

  • Wanneer je een echte kerstboom in huis haalt, blijft die gedurende een korte periode CO2 absorberen.
  • De echte kerstbomen die mensen kopen, komen zelden uit het woud. Ze worden speciaal gekweekt voor Kerstmis. 98% van de kerstbomen komt van dergelijke boomkwekerijen, en die dragen weinig bij aan de totale CO2-absorptie.
  • Ingrijpender voor het milieu is dat je met je wagen naar de kwekerij rijdt om een boom te halen. Daarbij voegt de verbrandingsmotor van je wagen (tenzij je elektrisch rijdt) CO2 toe aan het milieu.

Eens de kerstperiode voorbij is, kan je proberen de boom in je tuin te planten (zorg dan voor een voldoende grote aardkluit). Op die manier blijft de voetafdruk van een echte kerstboom erg laag. Breng je je boom daarentegen naar het containerpark, dan is de voetafdruk groter.

Kunstboom

Een nieuwe kunstboom heeft een veel grotere ecologische voetafdruk:

  • Zo’n boom bevat meestal plastic en metaal. Om deze materialen te maken of te ontginnen, wordt heel wat CO2 geproduceerd.
  • Veel kunstkerstbomen worden in China gemaakt, en moeten naar hier getransporteerd worden. Dat gaat ook gepaard met de nodige CO2-uitstoot.

Een kunstboom heeft wel het voordeel dat je hem kan hergebruiken:

  • Gemiddeld zou je hem 12 jaar moeten hergebruiken om te komen tot een vergelijkbare voetafdruk van een gemiddelde echte boom.
  • Hou je de artificiële boom nog veel langer in ere, dan kan je kunstboom een echte boom in duurzaamheid overtreffen.

Conclusie

De meest duurzame kerstboom is een echte boom uit een boomkwekerij, die je met voldoende kluit gedurende een korte periode in huis haalt – bij voorkeur met een elektrische wagen - en nadien in je tuin plant. Een kunstboom wordt pas duurzaam wanneer je hem zo’n 12 jaar hergebruikt. Dan zou de voetafdruk vergelijkbaar worden met een gemiddelde echte kerstboom.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief