Marleen Finoulst Verschenen op 14/08/2014

In het nieuws

Wie uit eten gaat, eet die dag gemiddeld 200 calorieën meer, zo melden Amerikaanse onderzoekers. Het maakt niet uit of je naar een fastfood keten of naar een klassiek restaurant gaat.

Factcheck

Wie uit eten gaat, krijgt waarschijnlijk meer calorieën binnen dan wie zelf kookt. Of dat consequenties heeft voor het lichaamsgewicht, werd hier niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een Amerikaanse studie gebaseerd op een bevraging over de eetgewoonten en waar gegeten wordt (thuis, in een non-fastfood of een fastfoodrestaurant) van meer dan 12.500 volwassen Amerikanen tussen 20 en 64 jaar oud. Wie uit gaat eten in een gewoon restaurant (geen fastfood), eet gemiddeld 205 calorieën meer dan een volwassene die thuis zelf een maaltijd bereidt. Wie in een fastfoodrestaurant eet, krijgt gemiddeld 194 calorieën extra binnen. Omdat uit eten een trend is in de Verenigde Staten, waarschuwen onderzoekers dat dergelijke gewoonte mogelijk bijdraagt tot de obesitasepidemie. Wie zelf maaltijden bereidt, eet minder verzadigde vetten en minder zout.

Bron

(1) Nguyen BT and Powell LM. The impact of restaurant consumption among US adults: effects on energy and nutrient intakes. Public Health Nutrition. Published online July 30 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een Amerikaanse studie die daarom niet extrapoleerbaar is naar onze situatie. Op restaurant gaan, is hier minder een gewoonte (want een pak duurder) dan daar. De studie heeft zelf ook een aantal beperkingen. Zo is ze gebaseerd op bevragingen van wat en hoeveel mensen gegeten hebben in de voorbije 24 uur. Dat blijft altijd een schatting, waarbij niet uitgesloten is dat de portie-grootte van wat men thuis bereidt eerder onderschat wordt. De studie houdt ook geen rekening met fysieke activiteit. Mensen die geregeld aan sport doen, verbranden extra calorieën. Wat de onderzoekers jammer genoeg niet nagingen, is of er meer overgewicht voorkwam bij de groep die het vaakst uit eten ging.

Conclusie

Wie uit eten gaat, krijgt waarschijnlijk meer calorieën binnen dan wie zelf kookt. Of dat consequenties heeft voor het lichaamsgewicht, werd hier niet onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/08August/Pages/restaurant-dining-as-calorific-as-fast-food.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief