Patrick Mullie Verschenen op 21/04/2021

Bewering

Commerciële beweringen van firma’s moeten we vaak met een korreltje zout nemen, zeker als het over voedingssupplementen en verzorgingsproducten gaat. Naast crèmes worden ook supplementen met collageen verkocht die de veroudering zouden vertragen. Werkt dat?

Factcheck

Wanneer we alle studies over collageensupplementen en huidveroudering samenbrengen, en de resultaten optellen, dan hebben die een gunstig effect op de elasticiteit, de hydratatie en de ruwheid van de huid. Als je ze ten minste 90 dagen lang inneemt. Bij nadere analyse zijn de resultaten van de afzonderlijke studies echter zo verschillend, dat het onmogelijk is om de impact van de collageensupplementen te evalueren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Collageen is een eiwit dat je huid en het weefsel mooi op hun plaats houdt. Vanaf de leeftijd van 30 jaar daalt het collageengehalte in je huid, waardoor die minder stevig en minder strak zal worden. Voedingssupplementen met collageen worden dan ook gebruikt om rimpels te bestrijden.

Braziliaanse onderzoekers gingen na of het nemen van voedingssupplementen met collageen een rol kon spelen om huidveroudering te bestrijden (1). Ze voerden een literatuurstudie uit om een antwoord te vinden op hun onderzoeksvraag.

De onderzoekers vonden 19 studies uitgevoerd op 1.125 deelnemers, tussen 20 en 70 jaar oud, met overwegend vrouwen (slechts 5% mannen). De studies waren interventiestudies, waarbij een deel van de deelnemers voedingssupplementen met collageen kreeg, en een ander deel een nepmiddel. De studies laten een verbetering zien van de hydratatie, de elasticiteit en de ruwheid van de huid.

De onderzoekers besluiten daaruit dat voedingssupplementen met collageen de huid kunnen beschermen tegen veroudering.

Bron

(1) de Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021 Mar 20. x

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze literatuurstudie vertoont vele zwakheden, waardoor het niet mogelijk is om een besluit te trekken:

 • De gebruikte voedingssupplementen met collageen in de studies waren verschillend in samenstelling.
 • Het effect op de huid zou pas optreden na 90 dagen supplementen innemen.
 • Over het effect bij mannen kunnen we geen uitspraken doen.
 • Er waren geen gegevens over de leefgewoonten van de deelnemers.
  • Rookgedrag, gezonde voeding, bewegen, zonnebaden en het gebruik van zonnebanken waren onbekend.
  • Al die factoren kunnen de veroudering van de huid beïnvloeden.
 • De resultaten tussen de studies waren zeer verschillend.
  • Voor huidhydratatie waren er negen studies, waarvan zes geen gunstige invloed konden aantonen. Een andere studie kon een grote impact aantonen, waardoor alle resultaten samengeteld een positief effect gaf.
  • De resultaten voor huidelasticiteit waren nog erger: van de 14 studies konden er 5 niets aantonen, eentje liet een verslechtering zien van de resultaten, en eentje een fantastische verbetering.
Wat werkt wel?

Aan de hand van dergelijke resultaten is het bijna onmogelijk om te besluiten dat supplementen met collageen huidveroudering tegengaan. De enige zekerheid die we hebben, is dat niet roken (2), weinig zonnebaden (3), zonnebanken vermijden, bewegen en gezonde voeding (4) je huid wel kunnen beschermen tegen vroegtijdige veroudering.

Conclusie

Wanneer we alle studies over collageensupplementen en huidveroudering samenbrengen, en de resultaten optellen, dan hebben die een gunstig effect op de elasticiteit, de hydratatie en de ruwheid van de huid. Als je ze ten minste 90 dagen lang inneemt. Bij nadere analyse zijn de resultaten van de afzonderlijke studies echter zo verschillend, dat het onmogelijk is om de impact van de collageensupplementen te evalueren.

Referenties
 • (2) Impact of Smoking and Alcohol Use on Facial Aging in Women: Results of a Large Multinational, Multiracial, Cross-sectional Survey Greg D. Goodman, Joely Kaufman, Doris Day, Robert Weiss, Ariane K. Kawata, Julia K. Garcia, Samantha Santangelo, Conor J. Gallagher J Clin Aesthet Dermatol. 2019 Aug; 12(8): 28–39. Published online 2019 Aug 1. PMCID: PMC6715121
 • (3) Natural and Sun-Induced Aging of Human Skin Laure Rittié, Gary J. Fisher Cold Spring Harb Perspect Med. 2015 Jan; 5(1): a015370. doi: 10.1101/cshperspect.a015370 PMCID: PMC4292080
 • (4) Diet and Skin Aging—From the Perspective of Food Nutrition Changwei Cao, Zhichao Xiao, Yinglong Wu, Changrong Ge Nutrients. 2020 Mar; 12(3): 870. Published online 2020 Mar 24. doi: 10.3390/nu12030870 PMCID: PMC7146365
Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief