Marleen Finoulst Verschenen op 02/04/2014

In het nieuws

Wie gezond wil blijven, heeft aan de klassieke vijf porties groenten en fruit per dag niet voldoende. Volgens een nieuw Brits onderzoek zou je beter voor zeven porties gaan en groenten boven fruit verkiezen.

Factcheck

Fruit en groenten verminderen het risico op vroegtijdig overlijden door kanker en hart- en vaatziekten. De huidige aanbeveling – minstens 5 porties fruit en groenten per dag – blijft geldig. Mogelijk is 7 porties net iets beter.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers bevroegen meer dan 65.000 volwassenen van 35 jaar en ouder over hun consumptiegedrag betreffende groenten, vers, blik- en bevroren of gedroogd fruit, slaatjes, fruitsap en smoothies. Gedurende de opvolgperiode van ongeveer 7 jaar stierven iets meer dan 4.000 deelnemers. Vanaf drie porties groenten en fruit per dag neemt het risico op vroegtijdige sterfte door hart- en vaatziekten en kanker af. Het grootste effect vonden de onderzoekers bij die mensen die zeven of meer porties groenten en fruit per dag eten: het risico op kanker daalt met een kwart en dat op hart- en vaatziekten met 31% (1).

Er werd ook gekeken naar het type groenten en fruit. Daaruit bleek dat het effect het grootst is met vers en gedroogd fruit, terwijl het risico eerder toenam met bevroren fruit en fruit in blik. De voordelen van groenten zouden ook groter zijn dan deze van dezelfde hoeveelheid fruit. 

Bron

(1) Oyebode O, Gordon-Dseagu, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. Journal of Epidemiology and Community Health. Published online March 31 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie bevestigt alleszins de gunstige invloed op de gezondheid van zowel fruit als groenten. Over de impact van de hoeveelheid porties of de aard van groente en/of fruit bestaat wel twijfel over het studie-opzet. Zo is ze gebaseerd op subjectieve bevragingen en werd er geen rekening gehouden met andere beïnvloedende factoren.

Mensen die veel groenten en fruit eten, leven doorgaans ook op andere vlakken gezonder: ze drinken minder, roken vaker niet en bewegen vaak meer. Ook deze factoren hebben impact op de kans op hartziekte en kanker. De huidige aanbeveling stelt dat minstens 5 porties groenten en fruit per dag perfect is. Deze studie sluit daar bij aan.

Conclusie

Fruit en groenten verminderen het risico op vroegtijdig overlijden door kanker en hart- en vaatziekten. De huidige aanbeveling – minstens 5 porties fruit en groenten per dag – blijft geldig. Mogelijk is 7 porties net iets beter.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/04April/Pages/Five-a-day-should-be-upped-to-seven-a-day.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief