Nina Van Den Broecke Verschenen op 14/02/2022

In het nieuws

Fruitsap wordt vaak naar voor geschoven als het gezondere alternatief voor frisdrank. Maar klopt dat wel? Wat zijn de voor- en nadelen van fruitsap?

Factcheck

Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat. Af en toe een glaasje kan geen kwaad. Maar water blijft de beste dorstlesser.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dat frisdrank ongezond is door het hoge suikergehalte, is algemeen geweten. Dat fruitsap niet moet onderdoen voor frisdrank, is minder bekend. Nochtans bevat fruitsap evenveel of meer suiker dan frisdrank:

  • Druivensap spant de kroon met 16 gram suiker per 100 ml. Dat komt overeen met 6,5 klontjes suiker per glas (250 ml).
  • Ook ananassap, appelsap en multivruchtensap bevatten iets meer suiker dan frisdrank. Een glas bevat gemakkelijk 4,5 klontjes suiker.
  • Ongezoet sinaasappelsap en pompelmoessap scoren een klein beetje beter, maar bevatten net zoals frisdrank ongeveer 10 gram suiker per 100 ml of 4 klontjes per glas.
  • Versgeperst fruitsap of smoothies scoren niet beter. Ook zij zijn een bron van suiker.

Vaak wordt gedacht dat fruitsap gezonder is, omdat het vezels en vitamine C bevat. Ook dat valt tegen:

  • Door het persen zitten er nog amper vezels in. Een appel bevat 2,3 gram vezels per 100 gram, terwijl het gehalte in appelsap verwaarloosbaar is (0,1 gram/100 ml) (1).
  • Ook het vitamine C-gehalte gaat achteruit. Al wordt er soms wel extra vitamine C toegevoegd.
Bron

(1) Seeuws, C. (2017). Belgische voedingsmiddelentabel (6e editie), Nubel vzw

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Fruitsap scoort duidelijk niet beter dan frisdrank op vlak van suiker. Ook voor je tanden is fruitsap, net als frisdrank, niet goed. De zuren tasten je tandglazuur aan.

Een positieve noot is dat er nog altijd wat vitamine C zit in fruitsap. Maar het kan niet op tegen een stuk fruit. Dat bevat meer vitaminen en bioactieve stoffen, en vooral meer vezels. Uit de Belgische voedselconsumptiepeiling blijkt dat we met zijn allen onze vezelinname mogen opkrikken (2). Bovendien werkt een stuk fruit veel meer verzadigend en is het beter voor de lijn.

  • Het is dan ook logisch dat fruit in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek staat en onze voorkeur verdient.
  • Ongezoet (versgeperst) fruitsap en smoothies staan in de grijze zone. Dat wil zeggen dat ze af en toe op het menu kunnen staan. Maar ze kunnen een stuk fruit niet vervangen.
  • Limonades op basis van vruchtensap en nectar staan in de rode zone. Aan deze producten is extra suiker toegevoegd. Die drink je dus het best zo weinig mogelijk (3).

Conclusie

Fruitsap bevat evenveel of meer suiker dan frisdrank. Door het persen zitten er amper nog vezels in en gaat een deel van het vitamine C-gehalte verloren. Fruitsap kan dus nooit een stuk fruit vervangen. Het is wel ietsje gezonder dan frisdrank, omdat het nog wat vitamine C bevat. Af en toe een glaasje kan geen kwaad. Maar water blijft de beste dorstlesser.

Referenties
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief