Patrick Mullie Verschenen op 16/01/2020

In het nieuws

In San Francisco kwamen wetenschappers uit alle hoeken van de wereld samen om te bekijken hoe ze mensen langer gezond kunnen houden. Volgens hen gaan we naar een toekomst waarin we veroudering kunnen omkeren dankzij bepaalde voedingssupplementen.

Factcheck

Onderzoekers beweren dat bepaalde voedingssupplementen, NMN en fisetine, een rol kunnen spelen tegen het verouderen van het lichaam. Dit onderzochten ze enkel aan de hand van proeven op muizen en ratten. Daaruit kunnen we geen uitspraken doen over de effecten bij mensen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dr. Kris Verburgh, bekend van het vroegere modedieet Voedselzandloper, is verbonden aan het Longevity Vision Fund. Dat fonds beheert 100 miljoen dollar, dat naar onderzoek gaat met als doel mensen op een gezonde manier ouder te laten worden. Verburgh deed vanuit zijn rol in dit antiverouderingsinstituut uitspraken in de media. Zo zouden volgens hem bepaalde voedingssupplementen belangrijk zijn bij het tegengaan van verouderingsverschijnselen.

De meest succesvolle voedingssupplementen zijn nicotinamide mononucleotide (NMN) en fisetine.

Voedingssupplementen met NMN zouden veroudering tegenwerken door de communicatie binnenin de cellen en het genetisch materiaal te herstellen (1). Volgens studies op muizen kan NMN onder andere: vermijden dat je zwaarder wordt naar mate je ouder wordt, je energiemetabolisme stimuleren, je fysieke activiteit verhogen, je insulinewerking verbeteren, je bloedvetten normaliseren en je ogen verbeteren.

Fisetine (een soort flavonoïde) is een natuurlijke stof die in veel soorten fruit en groenten voorkomt. Het zou het ontstaan van kankercellen kunnen afremmen (2). Voor fisetine staat het wetenschappelijk onderzoek nog in zijn kinderschoenen.

Kris Verburgh beweert dat we in de toekomst 200 jaar gaan worden terwijl we er 35 uitzien (3).

Bron

(1) Mills KF, Yoshida S, Stein LR, et al. Long-Term Administration of Nicotinamide Mononucleotide Mitigates Age-Associated Physiological Decline in Mice. Cell Metab. 2016 Dec 13;24(6):795-806. doi: 10.1016/j.cmet.2016.09.013. Epub 2016 Oct 27. PubMed PMID: 28068222; PubMed Central PMCID: PMC5668137.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het Amerikaans antiverouderingsinstituut Longevity Vision Fund wordt gefinancierd door Bold Capital Partners. Hun website is onduidelijk over wie de investeerders zijn (4,5).

Het onderzoek naar het verband tussen voedingssupplementen en veroudering is zeker boeiend, maar staat nog in zijn kinderschoenen. Dit betekent dat er wetenschappelijk onvoldoende bewijzen zijn om nu al het gebruik van deze voedingssupplementen aan te raden.

De meeste studies met NMN en fisetine voerden onderzoekers uit op dieren. We kunnen daaruit geen besluiten trekken die ook op mensen van toepassing zijn. Intussen verkopen ze deze voedingssupplementen wel al.

Het is trouwens een hele uitdaging voor onderzoekers om veroudering exact te meten. Naast de kalenderleeftijd proberen ze de biologische leeftijd van het lichaam te bepalen. Hier is nog geen eensgezindheid over.

De bewering dat we 200 jaar oud gaan worden is natuurlijk gemakkelijk: wie kan het controleren? In het verleden beweerde een arts uit Knokke, dr. Lecompte, dat hij 1.000 jaar zou worden dankzij supplementen (6). Hij overleed echter in 2008 toen hij ‘amper’ 78 jaar was.

In afwachting kunnen we langer leven door gezonde eet- en leefgewoonten aan te nemen (7).

Conclusie

Onderzoekers beweren dat bepaalde voedingssupplementen, NMN en fisetine, een rol kunnen spelen tegen het verouderen van het lichaam. Dit onderzochten ze enkel aan de hand van proeven op muizen en ratten. Daaruit kunnen we geen uitspraken doen over de effecten bij mensen.

Referenties
Gerelateerde richtlijnen
Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief