Patrick Mullie Verschenen op 21/02/2019

In het nieuws

Consumenten vinden voedingsproducten lekkerder en gezonder als ze een biologisch label dragen. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen.

Factcheck

Deze studie toont aan dat onze ervaring bij het consumeren van een voedingsmiddel mee bepaald wordt door de informatie op de verpakking. Deelnemers van deze studie hebben meer vertrouwen in producten met een biolabel en zouden ook bereid zijn er meer voor te betalen. Dit was echter een simulatiestudie en geen reële situatie, waardoor we dus niet weten of het onderzochte gedrag ook in de werkelijkheid zou plaatsvinden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Gentse onderzoekers gingen de invloed na van een biologisch label op verpakkingen van voedingsmiddelen op het gedrag van consumenten. Via een databank van vrijwilligers werden 151 jonge twintigers gecontacteerd om deel te nemen aan een studie (1). Deze deelnemers kregen elk twee porties chips, twee porties yoghurt en twee porties fruitsap. De verschillende porties chips, yoghurt en fruitsap waren identiek, maar apart genummerd. Tijdens het invullen van een elektronische vragenlijst werd een eerste reeks voedingsmiddelen gelabeld als biologisch, en een tweede reeks als klassiek. Voedingsmiddelen met een biologisch label werden als lekkerder en gezonder ervaren in vergelijking met klassieke voedingsmiddelen. Het consumeren van biologische voedingsmiddelen maakte de gebruiker ook gelukkiger. Bovendien waren consumenten bereid om meer te betalen voor voedingsmiddelen met een biologisch label. Opmerkelijk is eveneens dat de consumenten de calorieën van de voedingsmiddelen met een biologisch label lager schatten.

De onderzoekers besluiten dat voedingsmiddelen met een biologisch label geassocieerd worden met betere gevoelens.

Bron

(1) Schouteten JJ, Gellynck X, Slabbinck H. Influence of organic labels on consumer's flavor perception and emotional profiling: Comparison between a central location test and home-use-test. Food Res Int. 2019 Feb;116:1000-1009.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze degelijke studie laat duidelijk zien hoe we ons laten beïnvloeden door de context: de geteste voedingsmiddelen waren identiek, maar we ervaren ze anders door de bijkomende informatie. We moeten echter voorzichtig zijn met het veralgemenen van deze resultaten: de studie werd uitgevoerd bij jonge vrijwilligers met een hogere opleiding en een normaal lichaamsgewicht.

Zoals de onderzoekers aangeven, denken vele consumenten dat biologische voedingsmiddelen per definitie gezonder zijn, terwijl een biologisch label eigenlijk niets wijzigt aan de samenstelling van het voedingsmiddel. 100 g chips bevat meer dan 500 kcal, met of zonder biologisch label. Dit vals gevoel van veiligheid kan leiden tot overconsumptie, wat betekent dat de consument meer calorieën opneemt dan het lichaam nodig heeft. Langdurige overconsumptie verhoogt natuurlijk het risico op overgewicht en obesitas.

De testpersonen gaven aan dat ze meer zouden betalen voor een voedingsmiddel met een biologisch label. De meerderheid wou tot dertig procent meer betalen, maar de realiteit in de winkel kan anders zijn. Het is minder pijnlijk om op een vragenlijst ‘ja, ik wil meer betalen’ in te vullen dan in de winkel de portemonnee boven te halen. Het is trouwens niet bekend in de studie of de deelnemers ook daadwerkelijk biologische voedingsmiddelen kochten.

Conclusie

Deze studie toont aan dat onze ervaring bij het consumeren van een voedingsmiddel mee bepaald wordt door de informatie op de verpakking. Deelnemers van deze studie hebben meer vertrouwen in producten met een biolabel en zouden ook bereid zijn er meer voor te betalen. Dit was echter een simulatiestudie en geen reële situatie, waardoor we dus niet weten of het onderzochte gedrag ook in de werkelijkheid zou plaatsvinden.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief