Marleen Finoulst Verschenen op 28/08/2015

In het nieuws

Een tekort aan vitamine D kan multiple sclerose veroorzaken, zo blijkt uit een nieuw genetisch onderzoek.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat mensen met genetische variaties die leiden tot een lagere vitamine D spiegel in het bloed, meer risico lopen op MS.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het vermoeden bestaat al langer dat er een verband bestaat tussen vitamine D tekort en multiple sclerose (MS). In regio’s met minder zonlicht, zoals het noorden van Schotland, komt MS vaker voor. Ons lichaam maakt vitamine D aan vlak onder de huid zodra deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Enkele minuten per dag volstaan. Daarnaast halen we een kleine hoeveelheid vitamine D uit voeding, waaronder vette vis en eieren.

Om het verband tussen MS en vitamine D te bestuderen, selecteerden Canadese onderzoekers bloedstalen van 33.996 mensen die als gevolg van 4 genetische variaties lagere vitamine D spiegels in het bloed hebben. Vervolgens gebruikten ze gegevens van een andere studie om het effect van deze vier genmutaties op de vitamine D spiegel te bevestigen. MS wordt ook deels genetisch bepaald: dat blijkt uit nog andere onderzoeken over genetische profielen van MS-patiënten versus gezonde vrijwilligers.

Door alle verzamelde data met elkaar te vergelijken, vonden de onderzoekers dat de vier genvarianten die geassocieerd worden met lagere vitamine D spiegels vaker voorkomen bij mensen met MS, vooral wanneer ze in combinatie voorkomen. Daaruit konden de onderzoekers besluiten dat genetisch lagere spiegels van vitamine D in het bloed het risico op MS verhogen.

Bron

(1) Mokry LE, Ross S, Ahmad OS, et al. Vitamin D and Risk of Multiple Sclerosis: A Mendelian Randomization Study. PLOS Medicine. Published online August 25 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het is niet omdat lage spiegels vitamine D vaker voorkomen bij mensen met MS, dat je MS zou kunnen voorkomen door vitamine D supplementen in te nemen. Er zijn al studies verricht om na te gaan of dat kan, maar de resultaten daarvan waren niet overtuigend. Ook werd al onderzocht of vitamine D supplementen enige therapeutische waarde hebben bij MS-patiënten, maar ook daarover is meer onderzoek wenselijk. Eerder dit jaar vond de Nederlandse promovenda Tessel Runia van het Erasmusziekenhuis wel dat vitamine D tekort een aanval kan uitlokken bij MS-patiënten (2). Ook zij besloot dat verder onderzocht moet worden of vitamine D supplementen een aanval zouden kunnen voorkomen.

Sommige mensen krijgen de raad om vitamine D supplementen in te nemen, ook al zijn ze verder gezond.

Wie heeft vitamine D nodig? (3)

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat mensen met genetische variaties die leiden tot een lagere vitamine D spiegel in het bloed, meer risico lopen op MS.

Referenties

(2) http://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/23881-meer-kans-op-aanval-ms-door-tekort-vitamine-d.html

(3) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/wie-heeft-nood-aan-vitamine-d

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/Low-vitamin-D-levels-linked-to-increased-multiple-sclerosis-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief