Marleen Finoulst Verschenen op 28/08/2015

In het nieuws

Een tekort aan vitamine D kan multiple sclerose veroorzaken, zo blijkt uit een nieuw genetisch onderzoek.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat mensen met genetische variaties die leiden tot een lagere vitamine D spiegel in het bloed, meer risico lopen op MS.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het vermoeden bestaat al langer dat er een verband bestaat tussen vitamine D tekort en multiple sclerose (MS). In regio’s met minder zonlicht, zoals het noorden van Schotland, komt MS vaker voor. Ons lichaam maakt vitamine D aan vlak onder de huid zodra deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Enkele minuten per dag volstaan. Daarnaast halen we een kleine hoeveelheid vitamine D uit voeding, waaronder vette vis en eieren.

Om het verband tussen MS en vitamine D te bestuderen, selecteerden Canadese onderzoekers bloedstalen van 33.996 mensen die als gevolg van 4 genetische variaties lagere vitamine D spiegels in het bloed hebben. Vervolgens gebruikten ze gegevens van een andere studie om het effect van deze vier genmutaties op de vitamine D spiegel te bevestigen. MS wordt ook deels genetisch bepaald: dat blijkt uit nog andere onderzoeken over genetische profielen van MS-patiënten versus gezonde vrijwilligers.

Door alle verzamelde data met elkaar te vergelijken, vonden de onderzoekers dat de vier genvarianten die geassocieerd worden met lagere vitamine D spiegels vaker voorkomen bij mensen met MS, vooral wanneer ze in combinatie voorkomen. Daaruit konden de onderzoekers besluiten dat genetisch lagere spiegels van vitamine D in het bloed het risico op MS verhogen.

Bron

(1) Mokry LE, Ross S, Ahmad OS, et al. Vitamin D and Risk of Multiple Sclerosis: A Mendelian Randomization Study. PLOS Medicine. Published online August 25 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is niet omdat lage spiegels vitamine D vaker voorkomen bij mensen met MS, dat je MS zou kunnen voorkomen door vitamine D supplementen in te nemen. Er zijn al studies verricht om na te gaan of dat kan, maar de resultaten daarvan waren niet overtuigend. Ook werd al onderzocht of vitamine D supplementen enige therapeutische waarde hebben bij MS-patiënten, maar ook daarover is meer onderzoek wenselijk. Eerder dit jaar vond de Nederlandse promovenda Tessel Runia van het Erasmusziekenhuis wel dat vitamine D tekort een aanval kan uitlokken bij MS-patiënten (2). Ook zij besloot dat verder onderzocht moet worden of vitamine D supplementen een aanval zouden kunnen voorkomen.

Sommige mensen krijgen de raad om vitamine D supplementen in te nemen, ook al zijn ze verder gezond.

Wie heeft vitamine D nodig? (3)

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat mensen met genetische variaties die leiden tot een lagere vitamine D spiegel in het bloed, meer risico lopen op MS.

Referenties

(2) http://www.nationalezorggids.nl/gehandicaptenzorg/nieuws/23881-meer-kans-op-aanval-ms-door-tekort-vitamine-d.html

(3) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/wie-heeft-nood-aan-vitamine-d

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/Low-vitamin-D-levels-linked-to-increased-multiple-sclerosis-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief