Marleen Finoulst Verschenen op 29/04/2015

In het nieuws

Mensen met lage rugpijn hebben een ruggengraat die vergelijkbaar is met die van de chimpansee. Dat blijkt uit een studie die in BMC Evolutionary Biology verscheen.

Factcheck

Evolutiebiologen vonden iets meer afwijkingen op de wervels van oude menselijke skeletten in geval de wervelkolom meer gelijkenis vertoonde met deze van chimpansees. Dat zou er op kunnen wijzen dat rugpijn, waar zeer veel mensen mee kampen, in sommige gevallen een evolutiebiologische oorsprong heeft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Evolutiebiologen vergeleken de wervelkolom van 71 menselijke skeletten, 36 chimpansees en 15 oerang-oetangs (1). De menselijke skeletten waren afkomstig van opgravingen en dateren uit de Middeleeuwen en Post-Middeleeuwen, terwijl de dierlijke skeletten van musea en zoos geleend werden. De onderzoekers zochten naar Schmorlse noduli, dit zijn onregelmatigheden op de wervels, die oorzaak kunnen zijn van rugpijn. Er waren duidelijke verschillen in de wervelkolom van gezonde skeletten (zonder Schmorlse noduli) en de skeletten van de apen. De menselijke wervelkolommen met afwijkingen daarentegen, waren quasi identiek aan deze van de chimpansees. Deze mensen waren vanuit evolutionair oogpunt waarschijnlijk minder goed aangepast om rechtop te lopen (wat belastender is voor de rug). Schmorlse noduli worden vaak gezien op röntgenbeelden van mensen met één of meer hernia's, een courante oorzaak van rugpijn. Dat zou er op kunnen wijzen dat deze mensen misschien een minder goed aangepaste wervelkolom hebben, eentje die gelijkt op deze van een chimpansee.

Bron

(1) Plomp KA, Viðarsdóttir US, Weston DA, et al. The ancestral shape hypothesis: an evolutionary explanation for the occurrence of intervertebral disc herniation in humans. BMC Evolutionary Biology. Published online April 27 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De belangrijkste bedenking is dat Schmorlse noduli niet bij alle mensen met rugpijn worden teruggevonden (op röntgenbeelden), terwijl ze soms wel voorkomen bij mensen die geen rugpijn hebben. Deze afwijkingen zijn daarom geen goede indicatie voor rugpijn, maar de onderzoekers hadden in dit geval weinig keuze. Aan de eigenaars van deze skeletten konden ze immers niet meer vragen of ze veel last hadden gehad van rugpijn.

Indien de conclusie klopt, gaat de gelijkenis enkel op voor rugpijn die veroorzaakt wordt door een hernia.

Conclusie

Evolutiebiologen vonden iets meer afwijkingen op de wervels van oude menselijke skeletten in geval de wervelkolom meer gelijkenis vertoonde met deze van chimpansees. Dat zou er op kunnen wijzen dat rugpijn, waar zeer veel mensen mee kampen, in sommige gevallen een evolutiebiologische oorsprong heeft.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/04April/Pages/Having-a-spine-similar-to-a-chimp-could-lead-to-back-pain.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief