Marleen Finoulst Verschenen op 09/04/2014

In het nieuws

De insula, een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij emoties, is mogelijk betrokken bij gokverslavingen, zo beweren Britse onderzoekers.

Factcheck

Mensen met hersenschade aan de insula, een welomschreven gebied in de hersenschors, maken minder denkfouten bij kansspellen. De onderzoekers suggereren dat een overactieve insula dan mogelijk een rol zou kunnen spelen bij gokverslaving. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van Britse en Amerikaanse universiteiten lieten proefpersonen met en zonder hersenletsels tientallen keren twee gokspelletjes spelen, een roulettespel en een gokkast of fruitmachine, om na te gaan of de aanwezigheid van bepaalde letsels in het brein kunnen aanzetten tot gokverslaving (1). Tussendoor werd hen gevraagd hun winkansen te voorspellen. Gokverslaafden schatten hun winkansen vaak verkeerd in door een aantal typische denkfouten. Bijna winnen spoort hen aan om verder te spelen omdat ze geloven dat hun kansen dan groter zijn, terwijl de kansen bij elk spel natuurlijk dezelfde zijn. Onderzoekers wilden opsporen in welke hersenregio die denkfout gelokaliseerd is. Ze ontdekten dat proefpersonen met een beschadigde insula (een gebied van het brein dat geassocieerd wordt met emoties) minder gevoelig waren voor dergelijke denkfouten. Daar leidden ze uit af dat een overactieve insula zou kunnen leiden tot meer denkfouten die aanzetten tot gokken.

Een tweede denkfout eigen aan gokkers is veronderstellen dat bij het roulettespel na een rode uitkomst waarschijnlijk een zwarte zal volgen, terwijl dat natuurlijk niet zo is. De kans op zwart of rood blijft bij ieder spel even groot. Deze denkfout kwam eveneens minder vaak voor bij proefpersonen met een beschadigde insula.

Bron

(1) Clark L, et al. Damage to insula abolishes cognitive distortions during simulated gambling. PNAS. Published online April 7 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een experiment met 29 proefpersonen, wat te weinig is om te veralgemenen. De onderzoekers vertrekken van de hypothese dat denkfouten bij gokkers geassocieerd kunnen worden met bepaalde regio’s in de hersenen. Mensen laten gokken in het kader van een studie, creëert een andere context dan gokken in een casino. Desalniettemin lijkt de studie aan te tonen dat de insula, een welomschreven hersengebied, denkfouten bij kansspellen kan beïnvloeden. Of de insula ook een rol speelt bij gokverslaving, is echter nog een stap verder.

Conclusie

Mensen met hersenschade aan de insula, een welomschreven gebied in de hersenschors, maken minder denkfouten bij kansspellen. De onderzoekers suggereren dat een overactieve insula dan mogelijk een rol zou kunnen spelen bij gokverslaving. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/04April/Pages/Claims-gambling-is-caused-by-brain-damage.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief