Marleen Finoulst Verschenen op 29/12/2014

In het nieuws

Mannen die hun eerste kind verwachten, produceren minder testosteron. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Factcheck

Mogelijk komen bij mannen die vader worden ook lichte hormonale wijzigingen voor, zoals een verminderde productie van testosteron. Deze studie is echter te zwak om dit te bewijzen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers evalueerden de hormonale veranderingen bij 29 koppels die hun eerste kindje verwachtten. De koppels waren tussen 18 en 45 jaar oud, leefden samen, hadden geen ziekten, rookten niet en namen geen medicijnen in. Ze werden uitgenodigd in week 12, 20, 28 en 36 van de zwangerschap. Bij beide werden 4 hormonen gedoseerd (testosteron, oestrogeen, cortisol en progesteron) in een speekselstaal (1). Het is bekend dat de concentratie van deze hormonen toenemen tijdens de zwangerschap, bij vrouwen, en meteen na de bevalling terug afnemen. Bij de mannen van een zwangere partner werd dit totnogtoe niet onderzocht. In deze studie gebeurt dit wel en ze toont aan dat het testosteron- en oestrogeenniveau bij mannen lichtjes afneemt, terwijl men geen wijzigingen kon vaststellen voor cortisol en progesteron. De onderzoekers besluiten dat zij als eersten hebben aangetoond dat er prenatale wijzigingen optreden in het testosteronniveau bij mannen die hun eerste kind verwachten.

Bron

(1) Edelstein RD, Wardecker BM, Chopik WJ, et al. Prenatal hormones in first-time expectant parents: Longitudinal changes and within-couple correlations. American Journal of Human Biology. Published online December 15 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit is een zwakke studie: op basis van slechts 29 koppels kan men geen uitspraken doen. De onderzoekers hadden ook geen controlegroep: ze vergeleken de resultaten niet met de hormoonspiegels van mannen die geen kind verwachten. Evenmin hadden ze informatie over de hormoonspiegels van de 29 mannen alvorens hun partner zwanger werd.

Een verminderde concentratie aan mannelijk hormoon testosteron wordt in verband gebracht met minder agressie en meer zorgend gedrag. Of deze ietwat lagere spiegels bij de 29 mannen in verband staat met meer zorgend gedrag, is moeilijk te zeggen en moet verder onderzocht worden.

Conclusie

Mogelijk komen bij mannen die vader worden ook lichte hormonale wijzigingen voor, zoals een verminderde productie van testosteron. Deze studie is echter te zwak om dit te bewijzen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/Fathers-to-be-experience-hormone-changes.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief