Marleen Finoulst Verschenen op 04/03/2016

In het nieuws

Wetenschappers hebben het gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor grijs haar. Een ontdekking die kan leiden tot nieuwe manieren om allerlei tekenen van veroudering tegen te gaan.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen bepaalde genetische variaties en grijs worden, althans in de Latijns-Amerikaanse bevolking. Dat is wetenschappelijk best interessant, maar heeft verder geen implicaties.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationale groep experten verrichte een genoomanalyse bij 6.630 mannen en vrouwen uit Latijns-Amerika (meer bepaald uit Brazilië, Colombia, Chili, Mexico en Peru) op zoek naar genetische variaties die een rol kunnen spelen in karakteristieken van haar en beharing: haarkleur, stijl of gekruld, densiteit, neiging tot kaalhoofdigheid, enzovoort (1). Daartoe analyseerden ze genetisch materiaal in bloedstalen van de uitgebreide groep proefpersonen en vergeleken dat met de eigenschappen van de haren en beharing. Ze zochten genetische verschillen die verschillende karakteristieken van de haren zouden kunnen verklaren. Op die manier vonden ze verbanden tussen bepaalde genetische kenmerken enerzijds en densiteit van de haardos, densiteit van de wenkbrauwen, grijze haren en neiging tot haaruitval. Naast genetische variabelen speelden leeftijd en geslacht ook een belangrijke rol bij neiging tot haaruitval en haarkleur. In totaal konden 18 DNA-variaties (welbepaalde genetische sequenties) gelinkt worden aan grijs worden in de Latijns-Amerikaanse bevolking.

Bron

(1) Adhikari K, et al. A genome-wide association scan in admixed Latin Americans identifies loci influencing facial and scalp hair features.Nature Communications. Published online March 1 2016.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie gebeurde enkel bij de Latijns-Amerikaanse bevolking, dus kunnen de resultaten niet veralgemeend worden. Het ging om een genoomanalyse: dat is een onderzoek dat verbanden zoekt tussen genetische variabelen en bepaalde karakteristieken. De onderzoekers van deze studie vonden dat heel wat genetische variabelen een rol spelen bij diverse karakteristieken van het haar en de lichaamsbeharing, wat uiteraard te verwachten viel. Dat opvallend veel genetische variaties konden geassocieerd worden met grijs worden, sprong in deze studie in het oog, maar het betekent niet dat deze variaties oorzaak zijn van grijs worden. Leeftijd speelt een minstens even grote rol.

Mochten deze genen inderdaad een belangrijke invloed hebben op grijs worden, dan betekent dat evenmin dat er zicht is op een behandeling tegen grijs worden, zoals sommige media suggereerden. Daartoe is de kennis nog veel te beperkt. Aan genen prutsen om de haarkleur te veranderen zou bovendien een erg drastische ingreep zijn, te meer omdat grijze haren perfect gecamoufleerd kunnen worden met haarverf.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen bepaalde genetische variaties en grijs worden, althans in de Latijns-Amerikaanse bevolking. Dat is wetenschappelijk best interessant, maar heeft verder geen implicaties.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/03March/Pages/no-cure-for-grey-hair.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief