Marleen Finoulst Verschenen op 16/07/2015

In het nieuws

Er is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar kanker, zo lazen we in enkele kranten. Wetenschappers hebben een eiwit ontdekt dat een rol speelt in de verspreiding van prostaatkanker.

Factcheck

Onderzoekers vinden een eiwit dat bij muizen een rol speelt bij de verspreiding van kankercellen. Of dit mechanisme ook een rol speelt bij de uitzaaiing van kanker bij de mens, moet nog worden onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers ontdekken een eiwit, genaamd DNA-PKcs, dat een rol speelt in de verspreiding van kankercellen. Observatie toont dat dit eiwit kankercellen zou helpen uitzaaiien. Er werd een dierexperiment opgezet waarbij proefmuizen geïnjecteerd werden met humane prostaatkankercellen uit weefselstalen van 232 mannen met prostaatkanker (1). De helft van de muizen kreeg vervolgens een DNA-PKcs-inhibitor toegediend dat de werking van het eiwit blokkeert. Na een maand werd het tumorvolume van de prostaattumoren gemeten. Bij muizen die met de inhibitor behandeld waren, was het tumorweefsel niet uitgezaaid, terwijl dat wel het geval was bij de controlemuizen. De tumormassa bleek in beide groepen ongeveer even groot.

De onderzoekers vermoeden dat het blokkeren van het eiwit DNA-PKcs wel de uitzaaiing kan verhinderen, maar de groei van de tumor niet belemmert, althans bij muizen. Ook stelden ze vast dat mannen met een agressievere vorm van prostaatkanker een hoger gehalte aan DNA-PKcs in het bloed hebben.

Bron

(1) Goodwin JF, Kothari V, Drake JM, et al. DNA-PKcs-Mediated Transcriptional Regulation Drives Prostate Cancer Progression and Metastasis (PDF, 4.43Mb). Cancer Cell. Published online July 13 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De bevindingen lijken veelbelovend, maar het gaat om een onderzoek bij dieren. Het moet nog onderzocht worden of hetzelfde mechanisme ook voor mensen geldt. Vervolgens moet men uitzoeken of de inhibitoren die het DNA-PKcs blokkeren wel veilig zijn en bijvoorbeeld geen ernstige nevenwerkingen veroorzaken bij mensen. Het is dus nog veel te vroeg om van een doorbraak te spreken.

Conclusie

Onderzoekers vinden een eiwit dat bij muizen een rol speelt bij de verspreiding van kankercellen. Of dit mechanisme ook een rol speelt bij de uitzaaiing van kanker bij de mens, moet nog worden onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/07July/Pages/Researchers-identify-protein-that-spreads-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief