Patrick Mullie Verschenen op 23/05/2022

In het nieuws

Een Franse biochemicus heeft naar eigen zeggen de succesformule gevonden om af te vallen zonder te diëten. Het geheim zit volgens haar in de volgorde waarin je je maaltijd eet omgooien en je glucosespiegel in het oog houden. Als die laag en stabiel is, mag je eten wat je wil en vermager je sowieso. Klopt dat?

Factcheck

Sommige voedingsmiddelen doen je bloedsuikergehalte sneller stijgen. Het is echter niet aangetoond dat de volgorde waarin je voeding eet een invloed heeft op dat suikergehalte. Een maaltijd blijft ongeveer 3 uur in je maag en wordt tot een brij vermalen. De bewering dat je, volgens een bepaalde volgorde, mag eten wat je wil, is eerder een commerciële slogan dan een bewezen feit. De calorieën die je opneemt tellen, niet de volgorde waarin je ze eet. Gezond en evenwichtig eten levert op termijn meer resultaat op.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens een Franse onderzoeker moeten we overgewicht en obesitas aanpakken door de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te analyseren en niet door calorieën te tellen (1). Minder eten is niet de sleutel om af te vallen, stelt ze, wel een stabiele en lage bloedsuikerspiegel behouden:

  • Om dat te bereiken, zou de volgorde van wat je eet van belang zijn: eerst de vezels, dan de eiwitten en de vetten, en op het einde van je maaltijd zetmeel en suiker.
  • Concreet betekent dit dat je eerst groenten eet, daarna vlees en afrondt met aardappelen.

Volgens deze methode mogen zetmeel en suikers niet als eerste in je maag komen:

  • Ze zouden onmiddellijk via je dunne darm in je bloed een glucosepiek veroorzaken.
    • Als reactie daarop produceert je pancreas massaal insuline.
    • Dat doet je suikerspiegel weer dalen, waardoor je hongerig wordt.
  • Als je eerst vezels eet, wordt je maaglediging vertraagd.
    • De suiker zal minder pieken in je bloed.
    • Daardoor zou je minder honger hebben, minder eten en vermageren.
Bron

(1) Inchauspé J. Glucoserevolutie. Krijg grip op je bloedsuikerspiegel, verbeter je gezondheid en eet wat je wil. Fontaine Uitgevers. Amsterdam 2022. EAN 9789464041606.

    Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

    Zoals wel vaker maken vermageringsmethodes gebruik van wetenschappelijke inzichten: voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals zetmeel, doen je bloedsuikergehalte sneller stijgen, in tegenstelling tot voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals vezels. Maar verder is deze methode niet degelijk onderzocht.

      Het spreekt voor zich dat wanneer je eerst groenten en/of soep eet, je eetlust vermindert, omdat je maag voller is. En het is ook evident dat koekjes met veel suiker door een volle maag minder snel opgenomen worden in je bloed. Maar er is geen bewijs dat de volgorde van een maaltijd een invloed heeft op vermageren.

      De onderzoeker stelt dat aardappelen als eerste snel opgenomen worden in je dunne darm. Dat klopt niet: aardappelen worden eerst gekneed tot een brij in je maag. Voedsel van een maaltijd blijft gemiddeld 3 uur in je maag. Zelfs wanneer je je maaltijd in een bepaalde volgorde eet, zal dat leiden tot een brij die langzaam maar zeker verteerd wordt in je maag en terechtkomt in je dunne darm.

      De onderzoeker beweert dat je volgens deze methode mag eten wat je wil, omdat je sowieso zal afvallen. Dezelfde bewering kennen we uit het verleden van het vergelijkbare Montignac-dieet. De Franse schrijver Michel Montignac (1944-2010) publiceerde in 1986 het boek ‘Je mange, donc je maigris’ (‘Ik eet, dus ik vermager’), dat eveneens steunde op een beperking van koolhydraten. Het boek was een geweldig succes: 18 miljoen boeken werden verkocht in 45 landen. De Montignac-methode werd als een dieetrevolutie beschouwd, maar wie kent deze methode nu nog? Een probleem met deze twee methodes ligt in het feit dat calorieën niet kunnen verdwijnen, glucosespiegels of niet. Als je meer calorieën opneemt dan je lichaam verbruikt, dan ga je verdikken.

      Tot slot een ‘gouden tip’ van de onderzoeker: als je een drang naar zoet hebt, drink dan een glas water met azijn. Was het allemaal maar zo eenvoudig …

      Conclusie

      Sommige voedingsmiddelen doen je bloedsuikergehalte sneller stijgen. Het is echter niet aangetoond dat de volgorde waarin je voeding eet een invloed heeft op dat suikergehalte. Een maaltijd blijft ongeveer 3 uur in je maag en wordt tot een brij vermalen. De bewering dat je, volgens een bepaalde volgorde, mag eten wat je wil, is eerder een commerciële slogan dan een bewezen feit. De calorieën die je opneemt tellen, niet de volgorde waarin je ze eet. Gezond en evenwichtig eten levert op termijn meer resultaat op.

      Vond je dit artikel nuttig?
      Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

      Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

      Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

      Nieuwsbrief

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief