Marleen Finoulst Verschenen op 30/12/2014

In het nieuws

De elektronische sigaret met nicotine is een goed alternatief om het roken te stoppen of te verminderen, stelt een nieuwe overzichtsstudie.

Factcheck

E-sigaretten hebben een bescheiden gunstig effect op pogingen om te stoppen met roken. Combineer ze best met rookstopbegeleiding.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Over e-sigaretten is al veel inkt gevloeid: ze zouden aanzetten tot roken of zelfs toxisch zijn. Een nieuwe overzichtsstudie die al het bestaande onderzoek samenbrengt, komt tot de vaststelling dat e-sigaretten mensen effectief kunnen helpen om te stoppen met roken of het roken sterk kan verminderen (1). Ze zouden ook veilig zijn (uitgezonderd de effecten van nicotine) en geen noemenswaardige nevenwerkingen hebben, op irritatie van mond- en keelholte na. De overzichtsstudie had betrekking op alle studies waar het effect van e-sigaretten gedurende minstens 6 maanden geëvalueerd werd. Van de 21 geïncludeerde studies waren echter slechts 2 onderzoeken placebogecontroleerd en dus van hoog niveau. De eerste had betrekking op 657 rokers in Nieuw-Zeeland die in 3 behandelingsgroepen waren onderverdeeld: e-sigaretten met 7,2 mg nicotine, nicotinepatchen en e-sigaretten zonder nicotine (placebo). De tweede gecontroleerde studie betrok 300 Italiaanse rokers die ofwel e-sigaretten met nicotine ofwel e-sigaretten zonder nicotine kregen. Beide studies toonden geen noemenswaardig effect van e-sigaretten op het percentage stoppers, maar wanneer de resultaten samengevoegd werden, vonden de onderzoekers wel een licht gunstig effect in het voordeel van e-sigaretten: 9% van de mensen stopte met roken, in plaats van 4% in de placebogroep. Opvallend: meer dan de helft van de e-sigaretgebruikers kon het aantal gewone sigaretten met meer dan de helft terugdringen.

Bron

(1) McRobbie H, Bullen C, Hartmann-Boyce J, et al. Cigarettes for smoking cessation and reduction. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published December 17 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze overzichtsstudie toont een bescheiden gunstig effect van e-sigaretten bij rookstop, zo goed als geen nevenwerkingen en een belangrijke vermindering van het aantal gerookte sigaretten. Bij beide gecontroleerde studies in dit overzichtsonderzoek werd geen gebruik gemaakt van coaching, terwijl rookstopbegeleiding toch ook een gunstig effect heeft. En in Italiaanse studie waren de deelnemers niet echt gemotiveerd om te stoppen met roken.

De bedenking dient gemaakt dat e-sigaretten ook nicotine bevatten en het gebruik ervan op termijn moet afgebouwd worden.

De kans is groot dat de combinatie van rookstopbegeleiding en e-sigaretten de beste kansen geeft op rookstop. In België zijn een aantal gezondheidswerkers opgeleid tot tabakoloog of rookstopbegeleider. Je vindt een lijst van erkende tabakologen, waarvan consultaties worden terugbetaald door de ziekteverzekering, op de website www.erkendetabakologen.be.

Wil je stoppen met roken? Goed idee! Ga eens kijken op onderstaande websites.

Conclusie

E-sigaretten hebben een bescheiden gunstig effect op pogingen om te stoppen met roken. Combineer ze best met rookstopbegeleiding.

Referenties

www.tabakstop.be

www.vlaanderenstoptmetroken.be

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/E-cigarettes-could-help-some-smokers-quit.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief