Marleen Finoulst Verschenen op 01/02/2016

In het nieuws

Flavonoïden uit groente en fruit helpen mee aan het behoud van een gezond gewicht. Dat menen Britse en Amerikaanse onderzoekers te hebben vastgesteld.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van flavonoïdenrijk voedsel (vooral groenten en fruit) en een beter behoud van lichaamsgewicht op lange termijn. Of de betere gewichtscontrole het gevolg is van deze flavonoïden dan wel van het hoge vezelgehalte en de vaak lage calorische waarde van dit voedsel, is twijfelachtig.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse en Britse onderzoekers analyseerden de eetgewoonten van 124.086 volwassen gezondheidswerkers over een periode van 20 tot 24 jaar, die deelnamen aan 3 verschillende opvolgstudies (1). De deelnemers vulden om de twee jaar een vragenlijst in over hun eetgewoonten en hun lichaamsgewicht. Uit de antwoordformulieren werd berekend hoeveel flavonoïden de deelnemers binnen kregen. Flavonoïden zijn antioxidanten die van nature voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen, ze geven kleur aan veel groente en fruit. Deelnemers met een chronische aandoening werden op voorhand uitgesloten uit de studie, met inbegrip van zwaarlijvigheid (obesitas). Om de 4 jaar werd het lichaamsgewicht vergeleken met de inname van flavonoïden. Gemiddeld namen deelnemers om de 4 jaar 1 tot 2 kilogram toe in gewicht. Diegenen die de meeste flavonoïdenrijke voeding hadden gegeten, namen minder toe in gewicht in vergelijking met wie minder flavonoïden binnenkreeg. De grootste effecten werden vastgesteld met anthocyaninen, dit zijn flavonoïden die vooral voorkomen in aardbeien en bosbessen. Het ging hier overigens om een zeer bescheiden effect. Mensen die veel flavonoïden binnen kregen namen 70 tot 100 gram minder toe in gewicht over 4 jaar. De onderzoekers besluiten dat flavonoïden helpen het gewicht onder controle te houden.

Bron

(1) Bertoia ML, Rimm EB, Mukamal KJ, et al. Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years. BMJ. Published online January 28 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit soort studies laat niet toe te concluderen dat flavonoïden oorzaak zijn van de betere gewichtscontrole. Het is best mogelijk dat mensen die veel flavonoïdenrijk voedsel eten, vooral te vinden in groente, fruit en thee, mensen zijn die meer met hun gezondheid bezig zijn en hun gewicht beter in de gaten houden. Overigens bevatten groenten en fruit doorgaans weinig calorieën en veel vezels, waardoor je sneller vanzelf minder gaat eten.

Het effect in deze studie is bovendien zeer bescheiden. Honderd gram minder wegen over een periode van 4 jaar stelt amper iets voor. De cijfers zijn gebaseerd op wat mensen zelf invulden over hun gewicht en werden niet gecontroleerd door de onderzoekers.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van flavonoïdenrijk voedsel (vooral groenten en fruit) en een beter behoud van lichaamsgewicht op lange termijn. Of de betere gewichtscontrole het gevolg is van deze flavonoïden dan wel van het hoge vezelgehalte en de vaak lage calorische waarde van dit voedsel, is twijfelachtig.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/01January/Pages/High-flavonoid%20foods-like-berries-and-apples-prevents-weight-gain.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief