Marleen Finoulst Verschenen op 22/01/2015

In het nieuws

Vetverbranders zijn supplementen die gewichtverlies beloven, omdat ze de vetverbranding stimuleren. Kritische lezers hebben daar vragen bij. Werken ze ook echt?

Factcheck

Geen enkele vetverbrander zorgt voor noemenswaardig gewichtsverlies.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

In de Verenigde Staten loopt de omzet van zogenaamde 'fatburners' of 'bodysculptors' in de miljarden en ook bij ons is de verkoop van dergelijke supplementen big business. In de bijbehorende reclamecampagnes wordt vaak geschermd met wetenschappelijke studies. Niet verwonderlijk dat veel mensen zich daar vragen bij stellen (1).

We doken voor u in de literatuur en vonden enkele recente overzichtsstudies die een kritische blik werpen op de veelvoorkomende ingrediënten in vetverbranders, zijnde cafeïne, carnitine, kelp, groene thee, chroom, geconjugeerd linoleenzuur, taurine en hete peper. Voor cafeïne werd aanvankelijk gedacht dat het de vetverbranding tijdens sportinspanningen stimuleert, maar in werkelijkheid blijkt dit effect niet sterk genoeg om tot gewichtsverlies te leiden. Over carnitine wordt hetzelfde gezegd. Deze stof maken we zelf aan en halen we ook uit vlees, maar extra toevoer levert geen extra vetverbrandend effect op. Kelp, een bruine zeewiersoort, bevat eveneens een stof die de vetverbranding zou aanzwengelen. Dierproeven wijzen inderdaad in de richting, evenals één experiment bij mensen, maar dat laatste werd gesponsord door een producent van kelp en is daarom weinig betrouwbaar. Over groene thee bestaan er studies waarvan sommige aantonen dat de catechines in de thee toch een klein beetje gewichtverlies geven, maar andere studies spreken dat tegen. Chroom zou ook de vetverbranding stimuleren en de drang naar zoet blokkeren, iets wat helaas in recent onderzoek volledig onderuit gehaald werd. Geconjugeerd linoleenzuur behoort tot de groep omega-6-vetten en zou gewichtsverlies van zo'n 50 gram per week kunnen bewerkstelligen. Dat betekent 1 kilogram vermageren in 20 weken... Taurine heeft volgens serieuze onderzoekers geen effect op het vetmetabolisme. Hete peper tenslotte, en meer bepaald het bestanddeel capsaïcine, zou het dagelijks energieverbruik met 70 tot 95 kcal verhogen door de vetverbranding te stimuleren. Voor dergelijk bescheiden effect moet je dagelijks zeer pikant eten.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vermageren vraagt vooral inzet en discipline, voldoende lichaamsbeweging ook. Vetverbranders hebben nauwelijks tot geen effect. Zelfs wanneer studies een bescheiden invloed aantonen op de vetverbranding, moet je kritisch blijven. Beweringen dat een bepaalde stof de vetverbranding stimuleert, kunnen voor sommige ingrediënten inderdaad waar zijn, maar doorgaans verzuimt men te vermelden hoe sterk de effecten in werkelijkheid zijn en of ze enige betekenis hebben voor wie wil vermageren.

Conclusie

Geen enkele vetverbrander zorgt voor noemenswaardig gewichtsverlies.

Referenties
  • Stoffen die je lichter maken. Jan Etienne. Bodytalk nr.68
  • International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism. 2012; 22: 139-154.
  • International Journal of Obesity. 2010; 34: 659-669.
  • Obesity Reviews. 2011; 12: 841-851.
  • International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2010; 20: 322-329.
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief