Patrick Mullie Verschenen op 19/03/2020

In het nieuws

Dettol is een bekend bacterie- en schimmeldodend ontsmettingsmiddel. Het is ook werkzaam tegen sommige virussen, maar werkt het ook tegen het coronavirus?

Factcheck

Ontsmettingsmiddelen op basis van chloorxylenol of Dettol vermelden dat ze actief zijn tegen coronavirussen. Daarmee bedoelen ze eigenlijk andere virussen van de coronavirusfamilie. Dettol doodt het coronavirus dat covid-19 veroorzaakt niet, zo lezen we op de website van de fabrikant.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In deze tijden van handen wassen en ontsmetten, gebruiken mensen massaal chloorxylenol of Dettol om hun omgeving te zuiveren. Het bedrijf ontwikkelde het middel in de jaren 1920. Het doodt bacteriën zeer efficiënt door onder andere hun celwand te verstoren.

Op hun website geven ze een ganse reeks maatregelen en informatie over het coronavirus (1) en wordt verwezen naar de website van de Wereldgezondheidsorganisatie, waar de gangbare coronamaatregelen worden opgesomd (afstand houden, mondmasker dragen, ventileren, je laten vaccineren, enz). Tussen deze maatregelen staat ook het advies om oppervlakken regelmatig te reinigen, in het bijzonder oppervlakken waar personen met covid-19 mee in contact kunnen komen. 

De website van Dettol voegde in de loop van de pandemie de boodschap toe dat haar ontsmettingsmiddel het coronavirus dat covid-19 veroorzaakt, niet doodt (1).

Bron

(1) https://www.dettol.be/nl/het-nieuwe-coronavirus-covid-19-begrijpen/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Op de verpakkingen van de ontsmettingsproducten van het merk Dettol staat duidelijk dat ze virussen doden en ze vermelden zelfs het coronavirus. Dergelijke vermeldingen op de verpakkingen scheppen vertrouwen bij de consument. Het probleem is echter dat het coronavirus op de verpakking duidt op andere varianten van de coronafamillie en niet op de Chinese stam die nu rondwaart: SARS-CoV-2.

Naarmate de kennis over het coronavirus dat covid-19 veroorzaakt, vorderde, voegde het bedrijf de boodschap tot dat Dettol dit virus niet doodt.

Dat neemt niet weg dat het nuttig is op geregeld oppervlakken te reinigen of desinfecteren: waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken zoals de tafel, het nachtkastje, deurklinken, de toiletbril, de vloer, ... met water dat 4% bleekwater (javel) bevat. Dit kan je maken door 40 ml onverdund bleekwater in een fles van 1 liter te gieten en deze vervolgens te vullen met leidingwater. Veel producten uit de supermarkt zijn reeds verdund. Kies een product met ongeveer 4% bleekwater. 

Conclusie

Ontsmettingsmiddelen op basis van chloorxylenol of Dettol vermelden dat ze actief zijn tegen coronavirussen. Daarmee bedoelen ze eigenlijk andere virussen van de coronavirusfamilie. Dettol doodt het coronavirus dat covid-19 veroorzaakt niet, zo lezen we op de website van de fabrikant.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief