Marleen Finoulst Verschenen op 01/04/2016

Door u gekozen

De verkoop van elektronische sigaretten heeft groen licht gekregen van Maggie De Block. Volgens de minister passen ze in een tabaksontmoedigingsbeleid, maar anderen vrezen dat ze net aanzetten tot roken. Wat zegt de wetenschap?

Factcheck

De populariteit van e-sigaretten neemt toe. Nu verkoop ervan niet langer verboden is in België, gaan stemmen op om ze te gebruiken als rookstopmiddel. Volgens de huidige stand van de wetenschap zijn e-sigaretten niet efficiënter dan andere rookstopmiddelen om te stoppen met roken. Of ze niet-rokers kunnen aanzetten tot roken, is onvoldoende onderzocht.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Elektronische sigaretten bestaan uit drie onderdelen: een verstuiver, een batterij en een patroon met vloeistof waarin nicotine wordt opgelost. Door te inhaleren wordt de batterij geactiveerd, waarna de verstuiver opwarmt en de vloeistof in het patroon verdampt en vervolgens geïnhaleerd wordt. Een e-sigaret roken wordt daarom ‘dampen’ genoemd, omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt. Daardoor ontstaan geen giftige verbrandingsproducten, zoals bij tabak, waardoor een e-sigaret minder schadelijk is dan gewone sigaretten. Wat niet betekent dat dampen helemaal geen kwaad kan: in de e-vloeistof zitten allerlei bestanddelen opgelost waarvan niet geweten is of ze schadelijk zijn wanneer je ze inhaleert. Al is wel aangetoond dat deze substanties niet schadelijk zijn wanneer je ze inslikt. Eentje daarvan is propyleenglycol, dat sliertjes vormt wanneer het wordt opgewarmd, waardoor het lijkt dat je e-sigaret ‘rookt’. Andere zijn smaak- en aromastoffen: ze zijn nog onvoldoende onderzocht bij inhalatie. De e-sigaret wint aan populariteit en wordt steeds meer gebruikt door rokers om te stoppen of te minderen met roken. Een recent overzichtsonderzoek naar de effectiviteit van e-sigaretten als rookstopmiddel geven gunstige resultaten, maar de verzamelde studies zijn van matige kwaliteit en bovendien zijn de effecten niet beter dan met andere nicotinevervangsystemen, zoals kauwgom of pleisters (1). Zes maanden na rookstop had nog 9% van de e-sigaretgebruikers niet gerookt, tegenover 4% van de placebogroep. Van de dampers slaagde 36% erin het aantal sigaretten te minderen in vergelijking met 27% van de placebogroep en 44% van de gebruikers van andere nicotinevervangsystemen.

Bron

(1) Mc Robbie H, Bullen C, Hartmann-Boyce J, Hajek P. Electronic cigarettes for smoking cessation and reduction (review). Cochrane Library 2014; issue 12

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het huidige onderzoek over de plaats van e-sigaretten bij rookstop is nog te beperkt om te stellen dat ze beter zijn dan andere systemen om te stoppen met roken. Bovendien zijn andere systemen, zoals nicotinevervangers (kauwgum, pleister, ...) en medicijnen geregistreerd als geneesmiddel, wat betekent dat ze grondig gecontroleerd werden op veiligheid. Dat laatste kan niet gezegd worden van e-sigaretten. Of ‘meedampen’ slecht is voor de omstaanders, is evenmin bekend. Het is wel zo dat je overal waar een rookverbod bestaat ook geen e-sigaretten mag dampen.

Tegenstanders vrezen dat e-sigaretten de handeling van roken opnieuw populair zullen maken, waardoor meer mensen zouden aangezet worden tot roken, maar dat is tot nog toe onvoldoende onderzocht.

Wie start met een e-sigaret om te stoppen met roken, moet daarna ook kunnen stoppen met dampen, want e-sigaretten bevatten eveneens de verslavende nicotine.

Meer informatie over de e-sigaret vindt u bij VIGeZ: http://www.vigez.be/themas/tabak/e-sigaret.

Conclusie

De populariteit van e-sigaretten neemt toe. Nu verkoop ervan niet langer verboden is in België, gaan stemmen op om ze te gebruiken als rookstopmiddel. Volgens de huidige stand van de wetenschap zijn e-sigaretten niet efficiënter dan andere rookstopmiddelen om te stoppen met roken. Of ze niet-rokers kunnen aanzetten tot roken, is onvoldoende onderzocht.

Referenties

Tijdschr. voor Geneeskunde 2016; 72, nr. 5 doi: 10.2143/TVG.72.05.2002078 De rol van elektronische sigaretten bij rookstop. M. Finoulst, P. Vankrunkelsven, S Hendrickx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief