Marleen Finoulst Verschenen op 09/10/2014

Door u gekozen

Van groene thee wordt beweerd dat het zeer gezond is en zelfs kanker kan voorkomen. U vraagt zich af hoe de wetenschap hier tegenover staat.

Factcheck

Aan groene thee worden heel wat gunstige eigenschappen toegedicht, maar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn niet overtuigend. Bovendien moeten kankerpatiënten uitkijken, omdat de thee ook een negatief effect kan hebben op een hele reeks antikankermedicijnen.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Groene thee (Camellia sinensis) wordt vaak gedronken om zijn weldoende effecten. Deze thee zou kanker voorkomen of de evolutie ervan afremmen, goed zijn voor hart- en vaatziekten, de botdensiteit verhogen, vet helpen verbranden en zenuwziekten voorkomen. We kregen vragen over groene thee bij kanker, specifiek bij leukemie (1). Over de impact van groene thee op het kankerrrisico bestaat heel wat wetenschappelijk onderzoek. We vonden 27 overzichtsstudies over de relatie tussen groene thee en kanker: de resultaten van deze studies zijn niet echt overtuigend.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Groene thee bevat krachtige antioxidanten, genaamd catechines. Het zijn deze stoffen waaraan de gezonde effecten van groene thee worden toegeschreven. Je kan ze ook apart krijgen in supplementen met extracten van groene thee. Wat kankerpreventie betreft, worden 1 tot 10 koppen thee per dag aanbevolen. Uit de resultaten van de overzichtsstudies die de relatie tussen groene thee en kankerrisico's onderzochten, blijkt dat groene-thee-consumptie mogelijk een beperkte gunstige impact heeft op het risico op kanker van maag, slokdarm, longen, eierstokken en borst.

Daarentegen werd geen noemenswaardig effect gevonden op het risico op kanker van lever, dikkedarm, pancreas, urinewegen, prostaat, lymfoom, glioom en op leukemie (2). De thee zou wel het voortschrijden van chronische lymfatische leukemie, borst- en huidkanker in beperkte mate kunnen vertragen. Drie tot 9 koppen groene thee per dag zijn veilig en hebben geen negatieve effecten. Tenzij voor mensen die een kankerbehandeling ondergaan. De Stichting tegen Kanker waarschuwt dat groene thee moet vermeden worden en een ongunstig effect kan hebben bij mensen die bestraald worden of die bepaalde antikankermedicijnen innemen. De lijst van antikankermedicijnen die je beter niet combineert met groene thee staat op de website van Stichting tegen Kanker (http://www.kanker.be/voedingssupplementen/20442).

Wie veel groene thee drinkt, kan ook last krijgen van ijzer- en vitaminetekorten, omdat groene thee de absorptie ervan in de darm verhindert. Bij zwangerschap, borstvoeding en hartproblemen worden maximum 2 koppen per dag aanbevolen.

Conclusie

Aan groene thee worden heel wat gunstige eigenschappen toegedicht, maar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn niet overtuigend. Bovendien moeten kankerpatiënten uitkijken, omdat de thee ook een negatief effect kan hebben op een hele reeks antikankermedicijnen.

Referenties

(2) http://www.cam-cancer.org/News/Updated-summary-on-green-tea-now-includes-27-systematic-reviews

(3) Wegwijzer Voedingssupplementen, Stichting tegen Kanker http://www.kanker.be/voedingssupplementen/20442

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief