Marleen Finoulst Verschenen op 22/06/2015

In het nieuws

Als je gewicht wil verliezen en daarna op gewicht wil blijven, is er een eenvoudige oplossing: stap iedere dag op de weegschaal en houd de resultaten zorgvuldig bij. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse Cornell University.

Factcheck

Iedere dag op de weegschaal staan, en je gewicht zien evolueren op een grafiek, blijkt voor sommige mensen (vooral mannen) te werken om gewicht te verliezen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Amerikaanse Cornell Universiteit ontwikkelden een methode die mensen moet helpen om te vermageren: de ‘Caloric Titration Method’ (CTM). Het is een eenvoudige methode die enkel vraagt om iedere dag op de weegschaal te gaan staan, liefst op hetzelfde moment (bijvoorbeeld iedere ochtend voor het ontbijt), en je gewicht online in te geven in een tool die de universiteit ontwikkelde. De schommelingen in je gewicht worden bijgehouden in een grafiek, zodat je altijd kan zien hoe je gewicht evolueert. Doel is 1% gewicht te verliezen. De grafiek toont een streeflijn waar je naartoe moet. Zodra je die haalt, en je gewicht stabiliseert, verschijnt een nieuwe streeflijn, met weer 1% gewichtsverlies. Enzovoort.

De onderzoekers vonden 162 mensen bereid om aan een onderzoek deel te nemen om de methode gedurende twee jaar te testen (1). De deelnemers waren gemiddeld 46 jaar oud, overwegend vrouw (82%) met een gemiddeld gewicht van 93,8 kg (BMI gemiddeld 33,5: dus obees). Alle deelnemers volgden een informatiesessie met simpele tips hoe ze kunnen vermageren (vb. twee keer per week het dessert overslaan). Vervolgens werd aan de ene helft gevraagd zich iedere dag te wegen (ze kregen een gestandaardiseerde weegschaal) en hun gewicht online in te geven en aan de andere helft om zich niet te wegen. De onderzoekers zagen de deelnemers 4 keer en controleerden telkens het gewicht. Na het eerste jaar had de eerste groep duidelijk meer gewicht verloren (gemiddeld 2,6 kg) dan de tweede groep (gemiddeld 0,5 kg). Het tweede jaar kreeg ook de controlegroep de kans om deel te nemen aan de studie. In de eerste groep bleef het gewicht stabiel, terwijl de tweede groep nu gemiddeld 1,9 kg vermagerde.

De onderzoekers besloten dat jezelf wegen, en op grafiek zien hoe je gewicht evolueert, helpt om te vermageren.

Bron

(1) Pacanowski CR, Levitsky DA. Frequent Self-Weighing and Visual Feedback for Weight Loss in Overweight Adults. Journal of Obesity. Published online June 18 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wanneer de resultaten werden opgesplitst voor mannen en vrouwen, bleken hoofdzakelijk de mannen die zich dagelijks gewogen hadden gewicht te hebben verloren. Bij vrouwen was er amper sprake van gewichtsverlies. Jezelf voortdurend wegen kan voor sommigen motiverend zijn, maar voor andere kan het ook demotiverend werken.

De grafiek die je een overzicht geeft over dagelijkse gewichtsschommelingen en vorderingen biedt een extra steuntje naast het dagelijkse wegen. Wie interesse heeft: de tool van de Cornell University, de Caloric Titration Method, is nog steeds gratis beschikbaar, ook voor mensen buiten de VS (2). We gingen voor u een kijkje nemen. Wie wil registereren, moet eerst een vijf minuten durende video beluisten met uitleg over de methode en komt nadien automatisch op een registratieformulier terecht. We vonden geen gelijkaardige tool in het Nederlands.

Conclusie

Iedere dag op de weegschaal staan, en je gewicht zien evolueren op een grafiek, blijkt voor sommige mensen (vooral mannen) te werken om gewicht te verliezen.

Referenties

(2) https://weightloss.human.cornell.edu/

http://www.nhs.uk/News/Pages/NewsIndex.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief