Marleen Finoulst Verschenen op 30/09/2014

In het nieuws

Dagelijks een glas kersensap zou jicht helpen voorkomen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Factcheck

Tweemaal daags een glas kersensap doet de urinezuurconcentratie in het bloed van gezonde mensen dalen. Mogelijk heeft kersensap ook een gunstig effect bij jicht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een kleine goed uitgevoerde studie waarbij 12 gezonde jonge vrijwilligers (zonder jicht) tweemaal per dag een glas geconcentreerd kersensap aangelengd met water te drinken kregen, ofwel 30 ofwel 60 milliliter. Kersensap is een belangrijke bron van anthocyanine, een stof die de concentratie aan urinezuur in het bloed kan doen afnemen. Voor beide concentraties vonden de onderzoekers een opmerkelijke daling van de urinezuurconcentratie in het bloed (1). Een hoge urinezuurconcentratie kan jicht veroorzaken (2). Na het drinken van kersensap is de concentratie van urinezuur in de urine hoger, wat er op wijst dat de drank ervoor zorgt dat meer urinezuur wordt afgevoerd. 

Het effect duurde kort: 24 tot 48 uur na het laatste glas kersensap was de concentratie aan urinezuur alweer gestegen tot haar oorspronkelijke niveau. De onderzoekers besluiten dat tweemaal daags een glas kersensap de urinezuurconcentratie in het bloed kortstondig doet dalen. Ze suggereren dat het sap interessant kan zijn voor jichtlijders.

Bron

(1) Bell PG, Gaze DC. Davison GW, et al. Montmorency tart cherry (Prunus cerasus L.) concentrate lowers uric acid, independent of plasma cyanidin-3-O-glucosiderutinoside. Journal of Functional Food. Published online September 27 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studie toont niet aan dat kersensap helpt om jicht te voorkomen of te behandelen, want dit werd niet getest bij mensen met jicht. Het gaat om een kleine studie. En de studie werd gefinancierd door een niet-gouvernementele organisatie die kersenkwekers verenigt. Deze laatste speelden wel geen enkele inhoudelijke rol in de studie.

De studie keek enkel naar de effecten van kersensap op een normale urinezuurspiegel en die blijkt tijdelijk te dalen. Het is niet de eerste keer dat het verband tussen kersensap en jicht onderzocht wordt. Eerdere studies wijzen in dezelfde richting en daarom wordt kersensap soms vernoemd bij de niet-medicamenteuze maatregelen bij jicht (3). Dit onderzoek bevestigt dus een eerder vermoeden.

Conclusie

Tweemaal daags een glas kersensap doet de urinezuurconcentratie in het bloed van gezonde mensen dalen. Mogelijk heeft kersensap ook een gunstig effect bij jicht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/09September/Pages/Cherry-juice-touted-as-treatment-for-gout.aspx

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/jicht

(3) http://onlinelibrary.wiley.com.gateway.cdlh.be/doi/10.1002/14651858.CD010519.pub2/pdf/abstract

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief