Marleen Finoulst Verschenen op 28/07/2014

In het nieuws

Een krant berichtte dat de pijnstiller paracetamol geen effect heeft bij lage rugpijn, al wordt het wel vaak aanbevolen door de huisarts. De pijnstiller zou niet beter zijn dan placebo, dat zou blijken uit nieuw Australisch onderzoek.

Factcheck

Paracetamol werkt niet beter dan placebo bij lage rugpijn met een matige intensiteit.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Lage rugpijn is een zeer frequente klacht en tevens de belangrijkste oorzaak van werkverzuim. Zeer vaak wordt paracetamol aangeraden om de pijn te verzachten, naast actief blijven, oefeningen doen, koude- of warmte-applicatie. Australische onderzoekers zetten een dubbelblind gerandomiseerde studie op bij 1.652 mensen met matige lage rugpijn om het effect van paracetamol te onderzoeken (1). Het gaat hier om een zeer nauwkeurig onderzoek waarbij alle deelnemers dezelfde doosjes kregen met schijnbaar dezelfde pillen, niet wetende of ze echt paracetamol bevatten of geen enkel actief bestanddeel (placebo). Ook de begeleidende huisartsen die meewerkten aan de studie en zelfs de onderzoekers wisten niet wie de echte pijnstiller kreeg en wie niet. De ruglijders werden in 3 groepen ingedeeld: 1 groep nam 4 gram paracetamol per dag (2 tabletten 3 keer per dag), de tweede groep ook 4 gram (2 tabletten driemaal daags) placebo en een derde groep nam enkel een pilletje in wanneer ze dat zelf nodig vonden. Wie te veel pijn leed, mocht in noodgeval een andere (echte) pijnstiller innemen. Iedereen kreeg de raad bedrust te mijden en actief te blijven. Alle deelnemers bleven overigens aan het werk. Op een pijnschaal van 0 tot 10 gaven de deelnemers hun rugpijn gemiddeld een score 6, wat overeenkomt met matige pijn. De resultaten tonen dat na 4 weken behandeling veruit de meeste deelnemers zich stukken beter voelden: 85% van de paracetamolgroep, 84% van de placebogroep en 83% van de groep die enkel een pilletje nam wanneer nodig. Van de noodmedicatie maakte slechts 1% gebruik. Evenveel mensen (18%) in alle groepen rapporteerden nevenwerkingen. De onderzoekers besloten dat paracetamol niet beter werkt dan placebo bij matige lage rugpijn.

Bron

(1) Williams CM, Maher CG, Latimer J, et al. Efficacy of paracetamol for acute low-back pain: a double-blind, randomised controlled trial. The Lancet. Published online July 24 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit zeer degelijk opgezet onderzoek bewijst dat paracetamol geen effect heeft op matige lage rugpijn en dat deze pijn zo goed als steeds vanzelf overgaat na enkele weken. Kanttekening is wel dat alle deelnemers in dit onderzoek in staat waren om hun werk gewoon verder te zetten. Het is daarom niet zeker of paracetamol ook geen effect heeft bij ernstigere vormen van lage rugpijn die wel leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Paracetamol is wel een doeltreffende pijnstiller voor andere vormen van acute pijn, zoals tandpijn of spanningshoofdpijn.

Conclusie

Paracetamol werkt niet beter dan placebo bij lage rugpijn met een matige intensiteit.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Paracetamol-doesnt-work-for-lower-back-pain.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief