Marleen Finoulst Verschenen op 10/04/2015

In het nieuws

Paracetamol is wereldwijd het meest gebruikte medicijn bij lage rugpijn en artrose van de heup of de knie, maar het geneesmiddel helpt onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Sidney.

Factcheck

Er zijn twijfels over de effecten van paracetamol bij lage rugpijn. Daarom worden de richtlijnen over de populaire pijnstiller, die in deze indicatie als eerstekeuzebehandeling geldt, momenteel herbekeken. Wat artrose betreft, is er wel een beperkt gunstig effect.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Australische onderzoekers namen alle goed uitgevoerde studies over de impact van pijnstiller paracetamol op rugpijn en op artrose van knie en heup bij elkaar. In totaal gaat het om 13 goed uitgevoerde studies, zogenaamde RCT's (gerandomiseerde klinische studies) (1). Drie daarvan onderzochten de effecten van paracetamol bij lage rugpijn en tien bij artrose van knie en heup.

Uit de analyse van al deze gegevens komen de onderzoekers tot de conclusie dat paracetamol niet beter werkt dan placebo bij lage rugpijn, wat betreft intensiteit van pijn, bewegingsbeperking en kwaliteit van leven. En dat het enkel lichtjes helpt bij pijn door artrose van knie en heup.

De onderzoekers suggereren dat het tijd wordt om de plaats van paracetamol, als eerstekeuzebehandeling bij lage rugpijn en artrose, te herzien.

Bron

(1) Machado GC, Maher CG, Ferreia PH, et al. Efficacy and safety of paracetamol for spinal pain and osteoarthritis: systematic review and meta-analysis of randomised placebo controlled trials (PDF, 672kb). BMJ. Published online March 31 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Zelfs al gaat het om een zeer goed uitgevoerde analyse, de kwaliteit staat of valt toch met de studies die hier werden samengevoegd. Wat lage rugpijn betreft, waren er drie. De eerste was erg klein: slechts 36 patiënten met chronische lage rugpijn (pijn die langer dan 6 maanden duurt). De tweede betrof 113 mensen met acute lage rugpijn en keek enkel naar de effecten van paracetamol na 2 en 4 dagen gebruik van de pijnstiller. De derde studie ging na of je sneller herstelt van rugpijn met paracetamol in vergelijking met placebo. De evidentie voor de effecten van paracetamol bij lage rugpijn is daardoor niet erg groot en moet verder onderzocht worden. Te meer omdat zeer veel mensen de pijnstiller gebruiken in deze indicatie en paracetamol weinig nevenwerkingen heeft.

Wat artrose betreft, vonden de onderzoekers wel een lichte verbetering.

Het is duidelijk dat mensen met rugpijn en artrosepijn ook andere maatregelen moeten nemen om de pijn te verlichten, zoals voldoende bewegen. Een pijnstiller alleen zal nooit voldoende zijn.

Conclusie

Er zijn twijfels over de effecten van paracetamol bij lage rugpijn. Daarom worden de richtlijnen over de populaire pijnstiller, die in deze indicatie als eerstekeuzebehandeling geldt, momenteel herbekeken. Wat artrose betreft, is er wel een beperkt gunstig effect.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/04April/Pages/Paracetamol-not-effective-for-lower-back-pain-or-arthritis.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief