Marleen Finoulst Verschenen op 02/03/2016

In het nieuws

Over pilates doen allerlei geruchten de ronde. Volgens sommigen zou het de schade bij ruglijders alleen maar verergeren, anderen noemen het een zegen. Volgens nieuw onderzoek helpen pilatesoefeningen bij lagerugpijn.

Factcheck

Pilates heeft een matige gunstige invloed op chronische lage rugpijn in vergelijking met stilzitten. Of het beter is dan andere vormen van lichaamsbeweging, kon niet worden aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Pilates is een beweegmethode die lang geleden is uitgedacht door een zekere Joseph Pilates en vooral door dansers beoefend werd als ondersteunende therapie. Sinds enkele jaren is de trend overgewaaid uit de Verenigde Staten en populair bij een breed publiek. Pilates doet denken aan fitness en yoga, maar richt zich vooral op de regio onderrug, buik, bekken en bilspieren. Doel is lichaam en geest in balans krijgen. Pilates wordt ook aanbevolen bij rugpijn, maar daarover bestaat discussie.

Een nieuwe overzichtsstudie includeerde 10 goed uitgevoerde (gerandomiseerde) studies die de effecten van pilates onderzochten bij in totaal 510 mensen met niet-specifieke chronische lage rugpijn (1). Ze volgden geen beweegprogramma (controlegroep) of pilates tussen 10 tot 90 dagen en werden vervolgens tot maximum 6 maanden opgevolgd. De resultaten tonen dat pilates beoefenen een beperkt, maar gunstig effect heeft op chronische lage rugpijn, dat mensen sneller herstellen van rugpijnopstoten en ook beter kunnen functioneren.

De auteurs besluiten dat pilates effectiever is dan niets doen, maar vonden weinig voordeel van pilates ten opzichte van andere beweegprogramma’s.

Bron

(1) http://www.cochrane.org/CD010265/BACK_pilates-for-low-back-pain

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De kwaliteit van een overzichtsstudie staat of valt met de kwaliteit van de geïncludeerde studies. Die was in dit geval niet top, maar de resultaten wezen wel allemaal in dezelfde richting: een matig gunstig effect van het beweegprogramma pilates bij chronische lage rugpijn in vergelijking met niets doen. Andere vormen van bewegen bleken wel even gunstig.

Recent kwam een ander overzichtsonderzoek tot de conclusie dat bewegen ook de beste manier is om lage rugpijn te voorkomen (2).

Conclusie

Pilates heeft een matige gunstige invloed op chronische lage rugpijn in vergelijking met stilzitten. Of het beter is dan andere vormen van lichaamsbeweging, kon niet worden aangetoond.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/blijft-rugpijn-langer-weg-als-je-veel-beweegt

Patiëntenrichtlijn lagerugpijn: http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/lage-rugpijn

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief