Marleen Finoulst Verschenen op 22/09/2015

In het nieuws

Tai chi zou een gunstige invloed hebben op mensen met chronische aandoeningen als kanker, hartfalen en artrose. Dat blijkt althans uit een Canadees onderzoek.

Factcheck

Wie zich goed voelt met tai chi moet dit zeker blijven beoefenen. De zachte, vloeiende bewegingen hebben op sommige mensen met chronische aandoeningen een positieve invloed. Maar niet iedereen vaart er wel bij. De sport moet je ook liggen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Tai chi is een Chinese vorm van bewegingsleer, gekenmerkt door zachte, vloeiende en langzame bewegingen en gecontroleerde kracht. Terwijl bij yoga alles rond lichaamshouding, ademhaling en meditatie draait, staat bij tai chi evenwicht, coördinatie en soepelheid centraal. Met de regelmaat van de klok komen onderzoekjes in het nieuws die stellen dat tai chi een weldaad is voor de gezondheid, maar vaak zijn het beperkte studies met kleine aantallen beoefenaars.

Onderzoekers van de universiteit van Toronto brachten 24 studies over de invloed van tai chi op chronische ziekten als kanker, hartfalen, artrose en COPD (chronische longziekte) samen in één overzichtsonderzoek (1). Het ging om studies van matige kwaliteit, met 11 tot 206 personen per studie, meestal met tussen 60 en 80 jaar oud. Door de resultaten te bundelen, kwamen de onderzoekers tot de volgende conclusies: tai chi kan inderdaad een gunstige invloed uitoefenen op fysieke symptomen, zoals bewegingsbeperking, pijn, spierstijfheid, spiersterkte en ook op levenskwaliteit.

Bron

(1) Chen Y, Hunt MA, Campbell KL, et al. The effect of Tai Chi on four chronic conditions—cancer, osteoarthritis, heart failure and chronic obstructive pulmonary disease: a systematic review and meta-analyses. British Journal of Sports Medicine. Published online September 17 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een overzichtsonderzoek is nooit sterker dan de individuele studies die het bundelt. Zo is niet duidelijk hoe vaak en hoe lang je tai chi moet beoefenen vooraleer het gunstig effect op chronische aandoeningen voelbaar wordt. Ook is niet voorspelbaar wie zich beter zal voelen met tai chi en wie niet, want niet iedereen blijkt er voordeel uit te halen. Overigens heeft tai chi geen impact op het voortschrijden van de chronische ziekten zelf: ademhaling en bloeddruk wijzigen bijvoorbeeld niet of slechts tijdelijk. Artrose wordt niet afgeremd, maar vaak is men minder stram en kan men makkelijker stappen.

Het positieve aan tai chi is dat je deze beweegvorm tot op hoge leeftijd kan blijven beoefenen, zelfs met fysische beperkingen door ziekte.

Conclusie

Wie zich goed voelt met tai chi moet dit zeker blijven beoefenen. De zachte, vloeiende bewegingen hebben op sommige mensen met chronische aandoeningen een positieve invloed. Maar niet iedereen vaart er wel bij. De sport moet je ook liggen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/Tai-chi-may-help-people-cope-better-with-diseases-of-ageing.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief